Slučaj neriješen
357

Vranić pozvao tužilaštvo da što prije objavi rezultate istrage o smrti Džene Gadžun

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić oglasio se povodom smrti djevojčice Džene Gadžun i pozvao Tužilaštvo KS da bez odlaganja utvrdi šta se tačno desilo i preduzme odgovarajuće mjere.

"Kao i svi građani, bio sam iskreno i duboko pogođen viješću o smrti dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun. Kako sam trenutno i ministar zdravstva KS, osjećao sam i posebnu odgovornost i obavezu da odmah pozovem porodicu djevojčice i ponudim svu pomoć koja im je bila potrebna. Kao ministar zdravstva, kao ljekar, a iznad svega kao čovjek i roditelj želio sam saznati šta se tog kobnog dana desilo u ljekarskoj ordinaciji," napisao je Vranić.

Naveo je kako je uputio nadležnu inspekciju, pozvao direktora Kantonalne uprave za inspekcije poslove i zatražio da mu dostave nalaz o tragičnom događaju.

"Od Ljekarske komore Kantona Sarajevo odmah sam zatražio da mi se dostave na uvid potrebna odobrenja za rad i licence za samostalan rad pomenutih ljekara. Također zatražio sam da se izvrši provjera, da li je medicinska oprema atestirana. U vezi sa navedenim, napominjem da su svi ovi nalazi i dokumenti već učinjeni dostupnim javnosti," poručio je Vranić.

Kaže kako mu obdukcioni nalaz nikada nije dostavljen i da je poznato da doktorica koja je bila operator nije imala validnu licencu za rad u Kantonu Sarajevo.

"Svu dokumentaciju koju smo pribavili u Ministarstvu, dostavili smo nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Tu prestaje nadležnost Ministarstva i mene kao ministra, u pogledu poduzimanja pravnih koraka u vezi sa tragičnim događajem," istakao je Vranić.

Poručio je da dijeli mišljenje sa onim koji smatraju da sve ovo predugo traje, ali da to ni na koji način nije u njegovoj nadležnosti.

"I ja, iznad svega, želim znati šta se tačno desilo tokom operacije i zašto je ugašen nevini dječiji život. To je moguće samo ako nadležno tužilaštvo bez odlaganja temeljito, stručno i nepristrasno utvrdi šta se tačno desilo poduzme odgovarajuće mjere, te o tome obavijesti javnost, a prije svega roditelje," kazao je Vranić.