Kupljen u Golubinji
476

Vrijednost Ćire koji stiže u Sarajevo iznosi 100.000 KM, lokomotiva teža od 50 tona

I. Sa.
Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo
Vijest da u glavni bh. grad, ipak, stiže voz Ćiro obradovala je mnoge Sarajlije, a upravo će uz pomoć njega biti upotpunjen muzejski kompleks Bistričke stanice.
Kako su iz Grada Sarajeva rekli za Klix.ba, ovo je jedan od načina ulaganja u turističke potencijale s obzirom na sve veći broj turista koji posjećuju ovaj grad.

Ćiro kao turistička atrakcija

Iz Grada Sarajeva ističu da, prema podacima Turističke zajednice KS, za prvih pet mjeseci broj turista u Sarajevu je porastao za 20 posto, a broj noćenja za 30 posto u odnosu na isti period prošle godine koja je po posjećenosti bila rekordna.

Također, dostavljeni podaci jasno ukazuju da preko 50 posto turističkih dolazaka u FBiH ostvaruje se u Sarajevu što pokazuje da je turizam profitabilna privredna grana te da od njega koristi imaju i druge privredne grane tako da je to oblast u koju vrijedi i treba ulagati, navode.

Ističu i kako je Grad Sarajevo strateški opredijeljen da ulaže budžetska sredstva u turističke potencijale i to čini godinama, a cilj je osigurati sadržaje, koji će unaprijediti turističku ponudu i predstavljati turističke atrakcije.

Nabavka parne lokomotive ili Ćire bi predstavljalo dodatnu turističku atrakciju, a smještanje pored stare Bistričke stanice bi upotpunilo sadržaj koji ova lijepa građevina nudi jer Bistrička stanica bez Ćire je na određen način neupotpunjena adekvatnim i prostoru prilagođenim sadržajima, navodi Grad Sarajevo.

Odustalo se od lokomotive iz Zavidovića

U periodu od prije dvije godine Grad Sarajevo je pronašao i doveo do pred kraj postupak kupovine parne lokomotive koja je bila vlasništvo firme "Krivaja", ali su se građani Zavidovića, gdje je smještena pomenuta lokomotiva, pobunili i gradonačelnica Grada Sarajeva je iz poštovanja prema emociji građana Zavidovića, odustala od kupovine. To je bio izuzetno vrijedan muzejski eksponat star preko 100 godina.

Odbijena ponuda od pola miliona KM

Poslije toga se nastavilo traganje za popularnim Ćirom te je pronađena jedna restaurirana lokomotiva serije 83, ali je vlasnik na ime kupovine iste tražio oko pola miliona KM što je za Grad Sarajevo bilo neprihvatljivo.

Vrijedi pomenuti da je jako teško u BiH naći parnu lokomotivu jer je veliki broj njih nažalost izrezan u staro gvožđe, a preostali dio je u nekoj vrsti upotrebe ili je u takvom stanju da je potrebna restauracija koja je iziskuje poprilično velik iznos sredstava, navode iz Grada Sarajeva.

Stiže lokomotiva iz 1954. godine

U daljem postupku istraživanja, dobivene su određene informacije o prodaji parne lokomotive iz Golubinje u općini Žepče. Izvršen je obilazak i konstatovano da je u izuzetnom dobrom stanju te je u kasnijem periodu pribavljena dokumentacija koja svjedoči da je lokomotiva serije 62, proizvedena 1954. godine, restaurirana i, po svemu sudeći, u voznom stanju.

Konkretan postupak nabavke parne lokomotive nije se mogao unaprijed predvidjeti, tako da isti nije ni mogao biti planiran u tekućoj godini.

Sve su to bili razlozi da se kao prethodno pitanje trebalo riješiti pitanje saglasnosti Gradskog vijeća Grada Sarajeva na predmetni postupak, što je Gradsko vijeće učinilo na svojoj 41. sjednici kada je donesena Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) lokomotive za potrebe dodatnog uređenja Bistričke stanice, navodi se iz Grada Sarajevo.

Naravno, neophodni postupci koji slijede provest će se u skladu sa zakonom i drugim propisima, a uslovi za njihovo otpočinjanje stvoreni su donošenjem naprijed citirane odluke. Procijenjena vrijednost nabavke je oko 100.000 KM.

Što se tiče prostora za smještaj lokomotive, isti je bio u postupku rješavanja u periodu kada se vršila kupovina (otkup) parne lokomotive u vlasništvu firme "Krivaja", te će se isti i sada sprovesti.

"Napominjemo da će se troškovi transporta lokomotive teške više od 50 tona morati dodatno finansirati u iznosu od nekoliko hiljada KM, što u odnosu na njenu vrijednost i značaj koji će njeno postavljanje imati u oblasti turizma, predstavlja nužne neophodne troškove. Značaj postavljanja lokomotive ogleda se u činjenici što će ona zasigurno biti atrakcija koja će privlačiti turiste i koja će direktno ili indirektno ostvarivati određenu vrstu prihoda u oblasti turizma i šire. Iskreno se nadamo da će se svi pomenuti postupci uspješno okončati te da će se na taj način omogućiti da Grad Sarajevo i lokalitet Bistričke stanice dobiju sadržaj kakav ovaj prostor realno zaslužuje", navodi se u odgovoru za Klix.ba.