Dobro za privrednike
56

VTK BiH: Ukidanje viza će olakšati poslovanje bh. kompanija na Kosovu

FENA
Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine podržava ukidanje viznog režima od Vlade Kosova za bh. državljane, jer će to olakšati poslovanje naših kompanija i doprinijeti unapređenju ekonomske saradnje, rečeno je za Fenu iz VTK.

Podsjećaju da su uvođenjem viza kompanije iz Bosne i Hercegovine imale troškove vezane za izdavanje viza i gubitak vremena, što je prouzrokovalo povećanje troškova poslovanja, a samim tim i smanjenje konkurentnosti bh. roba i usluga u poređenju sa proizvodima i uslugama susjednih zemalja koje su imale bezvizni režim.

Istovremeno, od januara 2025. rasterećenje će osjetiti i bh. kompanije koje su do sada bile prinuđene, po nepovoljnim uslovima, koristiti usluge prevoznika iz zemalja koje su priznale Kosovo, navode iz VTK.

Ističu da će ukidanje viznog režima olakšati kretanje ljudi i roba, a samim tim doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dviju zemalja, posebno uzimajući u obzir blizinu tržišta i oblik saradnje u regionu koji i dalje, u velikoj mjeri, funkcioniše na održavanju ličnih sastanaka i obilasku kompanija.

Posmatrajući robnu razmjenu, iz VTK su precizirali da je evidentan povećan izvoz iz BiH na Kosovo u posljednje dvije godine u odnosu na 2021., te godišnji suficit u robnoj razmjeni od preko 110 miliona KM. Ti podaci pokazuju bitnost cirkulacije roba, kao i relativno dobru zastupljenost bh. proizvoda na tom tržištu.

U 2023. iz BiH je na Kosovo izvezeno robe u vrijednosti 137,89 miliona KM, dok je sa Kosova uvezena roba u vrijednosti 25,22 miliona KM.

U izvozu na Kosovo zastupljene su sve privredne grane, pri čemu su najzastupljenije izvozne tarife iz prehrambenog sektora. Na to tržište BiH već dugi niz godina izvozi mesne prerađevine, konditorske proizvode i peciva, čokoladu, mlijeko i mliječne proizvode, kao i ulje i vodu.

U VTK smatraju da, imajući u vidu uticaj cijene transporta na ukupnu cijenu svakog proizvoda, blizinu tržišta Kosova treba posmatrati kao našu prednost, koja bh. proizvode čini konkurentnijim.

"Budući da je tržište Kosova dio CEFTA sporazuma, što omogućava bescarinsko poslovanje, i da ne postoje značajnije tehničke barijere za plasman roba i usluga, interes kompanija iz Bosne Hercegovine za ovo tržište svakako postoji. To je evidentno i kroz robnu razmjenu, koja se može dodatno unaprijediti", navode iz VTK.