Rasprava o Dejtonu
343

Vučić odgovorio Amerikancima u Sarajevu pričom o imovini: Gdje piše da imovina pripada centralnoj vlasti

A. L.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je Ambasadi Amerike u Sarajevu nakon što je jučer pretrpio kritiku zbog nedavno održanog svesrpskog sabora.
Kritiku Amerikanaca nazvao je 'interesantnom', a za svesrpski sabor je rekao da je bio "izuzetno uspješan".

"Postavit ću neka pitanja. Vi ste čuli svi u Srbiji, BiH i regionu mnogo puta sintagmu koja glasi 'duh Dejtonskog sporazuma'. Ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. Pitat ću nešto najkonkretnije za naše kolege iz Ambasade SAD u BiH koji su rekli da smo mi pogazili Dejton. Dejtonskim sporazumom regulisane su nadležnosti entiteta i centralne vlasti. Moje prvo pitanje je kako, gdje i od kada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? Aneksom 4 Dejtona predviđeno je da sve državne funkcije koje nisu dodijeljenje institucijama, pripadat će entitetima. Nigdje se ne pominje javna imovina. Kako ste došli do zaključka i na osnovu čega da imovina pripada centralnim vlastima?", kazao je Vučić.

Rekao je Amerikancima da ne odgovaraju sa "zbog sporazuma o sukcesiji" jer bi to, kako kaže, bilo glupo.

"Sukcesijom se utvrđuju prava i obaveze država članica nastale na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će imovina biti raspoređena unutar jedne od država nastale raspadom Jugoslavije. Molim vas da mi na ovo prosto pitanje odgovorite. Mnogo sam sretan jer ste prihvatili ovu civilizovanu i dobru raspravu i uvjeren sam da će te mi pružiti odgovor. Radujem se", rekao je Vučić.

Podsjetimo, Ambasada SAD-a u Sarajevu jučer je kritikovala poruke poslane na tzv. svesrpskom saboru u Beogradu 8. juna.

"Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za 'razdruživanje' RS-a, drugo ima za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", navodi se.

Napominju da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva entiteta.

"Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom podržavnom tijelu, pravo na secesiju, 'razdruživanje' ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju", zaključili su iz američke ambasade.