Lekcija svima osim sebi
161

Vučić sada traži od Zagreba baš ono što je on trebao uraditi za Srebrenicu

D. Be.
Vučić je 2007. postavljao table s imenom zločinca osuđenog za genocid u Srebrenici (Foto: EPA-EFE)
Vučić je 2007. postavljao table s imenom zločinca osuđenog za genocid u Srebrenici (Foto: EPA-EFE)
Kritikujući odluku Hrvatske da zabrani ulazak trojici crnogorskih dužnosnika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da mu nije jasno zašto "ne kažu 'počinili smo zločin, genocid nad tim Srbima i žao nam je".

Kazao je kako "ne razumije" to što su se svi ujedinili u zaštiti NDH i zaštiti ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata.

"Kako ne kažu - počinili smo zločin, genocid nad tim Srbima i žao nam je. Ni Piculi ni drugima nimalo nije neugodno što se pozivaju na pravni i politički kontinuitet iz NDH", rekao je Vučić.

Ova izjava je jako interesantna u kontekstu usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici zbog koje su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik mjesecima pokušavali staviti stigmu cijelom srpskom narodu.

Vučić ne želi priznati da se na području Srebrenice u julu 1995. godine dogodio genocid nad Bošnjacima koje su pobile srpske vojne i paravojne formacije.

Iako je Međunarodni sud pravde osudio Srbiju da je prekršila konvenciju o sprečavanju zločina genocida jer nije dovoljno uradila na sprečavanju genocida u Srebrenici, Vučić sada dijeli lekcije Zagrebu kako bi se trebali ponašati - priznati da je počinjen genocid nad Srbima uz iskreno izvinjenje.

Baš ono što Vučić ne želi uraditi kada je u pitanju genocid u Srebrenici, što je notorna činjenica potvrđena i presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Za genocid nad Bošnjacima osuđeno je više osoba, a prvi među njima je Ratko Mladić kojeg je 2007. godine veličao upravo Aleksandar Vučić, tada generalni sekretar Srpske radikalne stranke, kada je preko table s imenom Zorana Đinđića stavio natpis "Bulevar Ratka Mladića" u Beogradu.

Ipak, Vučić je propustio izvrsnu i rijetku šansu da se aktuelni državni vrh Srbije distancira od počinjenih ratnih zločina i genocida na području Srebrenice. Odbijanjem Rezolucije o Srebrenici, žestokim lobiranjem protiv nje i vrijeđanjem žrtava, državni vrh države nama susjedne države je stao na stranu ratnih zločinaca.

Da je Rezoluciju navodno protiv srpskog naroda, Srbije i entiteta RS govore samo Vučić, Dodik i njihovi politički poslušnici. Ko pročita tekst Rezolucije vidjet će da se osuđuju samo pojedinci koji su krivi za genocid i najstrašnije zločine, a ne narodi, države ili entiteti. Stigmu srpskom narodu nameću samo njihove vođe.