O prijedlogu SDA
107

Vulić o izmjenama Izbornog zakona: Nismo za rješenja koja će kreirati Schmidtova komisija "ŠIK"

V. K.
Sanja Vulić (Foto: I. L./Klix.ba)
Sanja Vulić (Foto: I. L./Klix.ba)
Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić komentirala je prijedlog izmjena Izbornog zakona kako CIK-a tako i Stranke demokratske akcije.
Povodom sutrašnjeg sastanka Centralne izborne komisije sa parlamentarcima, koji je sazvao predsjednik ove komisije Suad Arnautović, Vulić je rekla da je upitno o čijem prijedlogu treba razgovarati.

"Ako su kolege iz SDA sami pisali izmjene, čudi me da su zanemarili da po jedinstvenim pravilima institucija BiH, ako je predmet izmjene više od pola teksta postojećeg mora ići potpuno novi zakon. Ovaj zakon broji izmjene u više od 133 člana, što znači da samo ovaj prelazi polovinu", rekla je Vulić.

Također, Vulić je rekla kako SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona, ali ne po pravilima visokog predstavnika.

"SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona, ali za novi zakon koji će zajedno kreirati Srbi, Hrvati, Bošnjaci, a ne 'ŠIK' - Schmidtova izborna komisija", rekla je.

Poručila je kako RS nikada neće raditi po bilo čijim instrukcijama, a pogotovo ne stranih ambasadora i Christiana Schmidta te da je uvijek za dijalog domaćih političara.

Podsjetimo, SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pozdravila je Delegacija EU, a podržat će ga i predstavnici Trojke kao i opozicija iz RS-a.

"Predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH se definišu mjere koje će, prije svega unaprijediti integritet izbornog procesa, a precizirane i mnoge odredbe Zakona koje su do sada tumačene na različite načine", rekao je za Klix.ba predlagač Šerif Špago (SDA).