Orbanov čovjek
77

Za Oliverom Varhelyijem će plakati samo Milorad Dodik, kao komesar mu je bio ruka spasa

F. H.
Foto: FENA
Foto: FENA
Mandat Olivera Varhelyija kao komesara za proširenje Evropske unije u odnosu prema Bosni i Hercegovini je u najmanju ruku obilježen kontroverzama i bliskim odnosom sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.
Kao komesar Evropske unije za proširenje Varhelyi je po svojim potezima se često činio kao zastupnik politike mađarskog predsjednika Viktora Orbana, a ne komesar Evropske unije.

Posljednji u nizu skandala Varhelyija se desio u maju kada je bilo aktivno lobiranje za usvajanje Rezolucije o obilježavanju genocida u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Želim da kažem da se apsolutno ne slažem sa onima koji bi krivicu za zločin genocida pripisali cijelom narodu. Kolektivno kažnjavanje nikada nije bilo dio naših vrijednosti i nikada ne može biti dio naših vrijednosti. Ne mislim da je stigmatizacija srpskog naroda kolektivnom krivicom održiv izbor. Mislim da to ne doprinosi prevladavanju užasa Balkanskih ratova; naprotiv. Znamo ko je počinio zločine protiv čovječnosti", kazao je sramotno Varhelyi u Beogradu.

Nakon skandalozne izjave Varhelyi se pokušao opravdati objavljujući zajedničko saopćenje poslije razgovora sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem. U pismu je naglašeno da Varhelyi ne spori sudske presude vezane za genocid u Srebrenici.

U decembru 2021. godine je austrijski Der Standard objavio tekst u kojem je žestoko kritikovan odnosa Varhelyija sa Dodikom i u kojem je optužen da koordinira svoje poteze.

"Varhelyijeva posvećenost Dodiku nije problem samo zbog novčanih injekcija. Očigledno je da s Dodikom koordinira svoje djelovanje", potcrtala je novinarka Der Standarda Adelheid Wolfl.

Ona je u vrijeme kada su bile aktivne prijetnje iz Republike Srpske zbog zakona kojeg je nametnuo Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida, ukazala na to da je Varhelyi za krizu optužio Inzka, a ne političare iz RS-a koji su razmatrali prijenos nadležnosti.

Još ozbiljnije upozorenje došlo je u januaru 2022. godine kada je trideset članova Evropskog parlamenta uputilo pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija u pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u BiH.

"Još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johann Sattler, u kojem stoji da se Oliver Varhelyi otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH. Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelyi složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija", pisalo je u tada objavljenom pismu.

Na listu grijeha Olivera Varhelyia se može uvrstiti i pokušaji da se Dodik "kupovinom" vrati u institucije Bosne i Hercegovine.

Tako je Deutsche Welle u martu 2022. godine zabilježio da je Olivér Várhelyi u više navrata nudio 600 miliona eura ukoliko se predstavnici Srba vrate u institucije. Samog Várhelyija je poslao mađarski premijer Viktor Orban.

Varhelyi kao komesar za proširenje EU neće nedostajati nikome u Bosni i Hercegovini osim Miloradu Dodiku, a njegov odlazak bi trebao značiti i smanjivanje utjecaja Mađarske koja je vješto koristila kanale Evropske unije za svoj maligni utjecaj i podržavanje režima Milorada Dodika.

Da je funkcija imala značaj za Mađarsku govori i to što je prilikom objavljivanja prvih informacija o novom sazivu Evropske komisije bilo navedeno da će Varhelyi obnoviti svoj mandat kao komesar za proširenje.

Sa druge strane dolazak Marte Kos koja je politički vezana za struju slovenske politike sa prijateljskim namjerama prema Bosni i Hercegovini će označiti vjerovatno izbalansiraniji i manje sklon Dodiku pristup.