Policijski podaci
30

Zabrinjavajuće stanje na tuzlanskim cestama: Za volanom sve više pijanih vozača

A. K.
Pripadnici tuzlanske policijske jedinice za saobraćaj (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici tuzlanske policijske jedinice za saobraćaj (Foto: A. K./Klix.ba)
Službenici Uprave policije MUP-a TK su za devet mjeseci proveli nekoliko akcija, a stanje u saobraćaju je prilično zabrinjavajuće. Između ostalog od 3.242 vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog upotrebe alkohola, čak 582 je zadržano u policijskim prostorijama do otrežnjenja.

Provodeći redovne i pojačane aktivnosti na kontroli učesnika u saobraćaju i realizaciji akcije "Lijevak", policijski službenici Uprave policije MUP-a TK su na ulicama kantona tokom proteklog vikenda kontrolisali ukupno 562 motorna vozila, a zabilježeno je 165 prekršaja. Izvršili su i alkotestiranje 341 vozača, gdje je utvrđeno da njih 58 upravlja motornim vozilom pod dejstvom alkohola.

"Oni su odmah isključeni iz saobraćaja, dok je pet vozača zadržano u službenim prostorijama Uprave policije do otriježnjenja (zbog utvrđenog prisustva alkohola u krvi preko 1,5 g/kg). Tokom navedenih aktivnosti, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, evidentirano je i 107 ostalih prekršaja", kazali su iz kantonalne policije.

Kako su dodali, pored evidentiranja i sankcionisanja saobraćajnih prekrašaja, prilikom kontrole putničkih motornih vozila, izvršeno je 448 pregleda vozila te četiri pretresa vozila i osoba u njima te je privremeno oduzeto 58 predmeta, od čega jedan startni pištolj, narkotička sredstva, 54 vozačke dozvole i jedne registarske tablice.

Uprava policije je tokom planskih i ostalih redovnih aktivnosti kontrole učesnika u saobraćaju, u periodu devet mjeseci 2024. godine, kontrolisala 174.692 vozila i vozača, kojom prilikom su 3.242 zatečena u saobraćaju pod dejstvom alkohola, od čega je 582 zadržano u prostorijama za zadržavanje, do otriježnjenja.

"Uprava policije MUP-a TK apeluje na sve učesnike u saobraćaju, kako vozače tako i pješake, da poštuju saobraćajna pravila i propise, u cilju povećanja stepena sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, te smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda", dodaju iz Uprave policije MUP-a TK.

U narednom periodu biće nastavljene ovakve i slične planske aktivnosti usmjerene na podizanje stepena opšte bezbijednosti građana.