Krali su boju
0

Zagreb: Zaštitar pucao na dvojicu provalnika, jednog ubio, optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva

M. G.
Sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor zaštitaru Siniši P. (47) koji je osumnjičen za ubistvo 36-godišnjaka i pokušaj ubistva 39-godišnjaka tokom provale u skladište firme na Žitnjaku u nedjelju poslijepodne.

Kako je izvijestilo Državno tužilaštvo (DORH), sudija istrage je zaštitaru na prijedlog Kantonalnog državnog tužilaštva u Zagrebu odredio pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U DORH-u pojašnjavaju kako postoji sumnja da je Siniša P. u nedjelju, oko 16:20 sati, u krugu jedne fabrike u Zagrebu, radeći kao zaštitar, uočio dvojicu muškaraca u počinjenju nezakonitih radnji. Kada su počeli bježati, osumnjičeni je, u namjeri da ih liši života, ispalio nekoliko hitaca iz službenog pištolja prema njima.

Jedan od metaka pogodio je 36-godišnjaka u tijelo, nanijevši mu prostrjelnu ranu zbog koje je ubrzo preminuo, dodaje tužilaštvo.

Ranije je Policijska uprava zagrebačka, ne navodeći identitet osumnjičenog zaštitara, izvijestila da su nepoznati počinitelj ili više njih došli do ograde dvorišta trgovačkog društva, na kojoj je prije sedmicu dana napravljen otvor, kroz koji su se provukli, ušli u skladište i ukrali više proizvoda industrijske boje.

"Prilikom bijega, od strane nepoznatog počinitelja, najvjerovatnije zaštitara, ispaljeno je nekoliko hitaca, od kojih je jedan pogodio 36-godišnjaka. Član porodice koji se u tom trenutku nalazio s njime, odvukao ga je u obližnju šumu gdje je preminuo, a počinitelj se udaljio s mjesta događaja", izvijestila je ranije PUZ dodajući da je materijalna šteta zasad neutvrđena.