Potpredsjednik SDA
319

Zahiragić o izjavi Schmidta: Mora se izviniti ili neka ide, na Izetbegoviću će slomiti zube

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Potpredsjednik SDA i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić komentarisao je izjavu visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta u kojoj je, između ostalog, uporedio Aliju Izetbegovića i Ratka Mladića.
"Alija Izetbegović je kriv, jer je pomrsio mračne planove skovane za naš narod u nekim globalnim centrima zla. Alija Izetbegović je kriv, jer nas je politički i vojno organizovao, te poveo nas putem borbe, a onda i pobjede, iako nam niko nije davao apsolutno nikakve šanse za opstanak. Alija Izetbegović je kriv, jer je kao islamski mislilac održao moralnu lekciju "civiliziranoj" Europi, a koja je nijemo posmatrala i čekala da Ratko Mladić "završi posao" sa nama koji nosimo neprihvatljivi "turski greh" u "kršćanskoj Europi". Alija Izetbegović je kriv, jer je uspio pomiriti islamska načela i demokratske standarde, te kao takav postati uzor mnogim političkim liderima širom svijeta", kazao je Zahiragić.

Kako dalje navodi, Izetbegović je kriv jer je bio prvi Predsjednik Republike Bosne i Hercegovine i jer je izborio njenu nezavisnost.

"Alija Izetbegović je kriv, jer je bio vrhovni komandant časne i slavene Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je obranila tu nezavisnost i omogućila naš opstanak na našoj višemilenijskoj zemlji. Alija Izetbegović je kriv, jer je osnivač i prvi Predsjednik SDA, do danas najuspješnije političke stranke u demokratskoj historiji BiH", dodao je.

Kako kaže, dovoditi Izetbegovića u bilo kakav kontekst sa ratnim zločincem Mladićem, pa čak ga i samo stavljati u istu rečenicu, potpuno je neprihvatljivo, uvredljivo i potpuno netačno.

"Posebno je opasno što takva izjava dolazi od čovjeka koji je Bošnjacima oduzeo ustavni položaj. Nakon što su od političkog naroda, napravili običnu skupinu, sada dolaze i po naš ponos i po naše dostojanstvo, a upravo je Predsjednik Alija Izetbegović simbol toga", kaže Zahiragić.

Dodaje da su na Izetbegoviću zube slomio komunistički režim, velikosrpski i velikohrvatski nacionalizam i licemjerni evropski lideri tog vremena.

"Zašto Christian Schmidt misli da on neće? Christian Schmidt se mora izviniti za ovo ili neka ide - jer lakše je sa iskrenim neprijateljima, nego sa lažnim prijateljima", zaključio je Zahiragić.