Lokalni izbori
158

Zahiragić o rezultatima SDA: U Kantonu Sarajevo smo ubjedljivo prva stranka

A. Ku.
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić predstavio je rezultate lokalnih izbora ove stranke.

Istakao je da je SDA, uprkos manjoj izlaznosti, osvojila skoro 300.000 glasova.

"U FBiH će to biti više od 260.000 glasova, dok će recimo SDP imati svega 116.000, NiP 59.000 i NS 28.000 glasova. Dakle, SDA sama ima preko 55.000 glasova više od cijele Trojke", naveo je Zahiragić.

Govoreći o Kantonu Sarajevo (KS), kaže da je SDA uvjerljivo prva stranka sa skoro 45.000 glasova, što je čak 17.000 glasova više od drugoplasiranog NiP-a, koji je na prošlim izborima u KS imao isto glasova kao i SDA - 39.000.

Foto: SDA
Foto: SDA

"Osim toga, SBiH, kao naš partner na posljednjim lokalnim izborima, prestigao je SDP, a stigao i NiP. U Gradu Sarajevu, to jeste u četiri gradske općine, SBiH je čak prva stranka, a odmah iza njih, sa svega hiljadu glasova manje, nalazi se SDA. NiP je u Gradu tek četvrta stranka. U zbiru glasova u gradu Sarajevu, SDA, SBiH i DF imaju 49.700 glasova, dok Trojka ima 43.750", kaže Zahiragić.

Navodi i da SDA ima više direktno izabranih nebošnjaka u općinska vijeća, nego što to ima NIP.

"Ukoliko sve navedeno uzmemo u obzir, postavlja se pitanje sa kojim pravom NiP najavljuje izbor svog kandidata za gradonačelnika Sarajeva? Ukoliko imaju namjeru da se bave političkom korupcijom i trgovinom, kao što su to uradili u Skupštini Kantona Sarajevo, onda ta najava i ima nekog smisla, samo ovaj put to neće proći bez ozbiljnijih posljedica", zaključio je Zahiragić.