Dva ključna indeksa
57

Zakazan sastanak Vlade FBiH i predstavnika penzionera: Da li će se promijeniti kriteriji povećanja penzija?

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici zakazala za 17. septembar sastanak s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH.

Delegaciju Vlade FBiH na tom sastanku činit će premijer Nermin Nikšić (SDP), zamjenik premijera Vojin Mijatović (SDP), ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić.

Ovaj sastanak je zakazan nakon što su iz Saveza udruženja penzionera FBiH zaprijetili masovnim protestima ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Naime, traže izmjenu zakonskih propisa kojima se vrši redovno i vanredno usklađivanje penzija, tvrdeći da postojeći propisi nisu dobri. Postojećim propisima je određeno da se penzije usklađuju, tj. povećavaju sukladno prošlogodišnjem rastu potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema navodima predsjednika Saveza udruženja penzionera Redže Mehića, povećanje oba spomenuta indeksa je prošle godine iznosilo 6,55 posto. Mehić je napomenuo da su entitetske vlasti izvršile usklađivanje u skladu sa spomenutim rastom oba indeksa, ali da to usklađivanje penzija nije dovoljno da bi se zadovoljile osnovne životne potrebe penzionera.

Shodno tome, u Savezu udruženja penzionera traže da se penzije više ne usklađuju s rastom BDP-a, već s rastom prosječne plate, tvrdeći da je to praksa u državama regije.