Čeka se glasanje
62

Zakazana vanredna sjednica Doma naroda FBiH, cilj je izmijeniti zakon kako bi se spasio život Adnana Šemića

I. Sa.
Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH zakazao za danas vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom reda, isto je uradio i Dom naroda Parlamenta FBiH.
Cilj je promijeniti Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja kako bi se, prvobitno, spasio život mladog Mostarca Adnana Šemića.

Inicijativu je uputio Haris Šabanović (SDA), a Vlada FBiH je potvrdila izmjene.

Napomenimo i da će sjednica Predstavničkog doma biti održana s početkom u 13 sati, dok će Dom naroda odlučivati o ovome u 18 sati.

Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda.

Situacija je bila takva da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, ali se javio čovjek iz Obrenovca u Srbiji koji je u krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Ipak, turski ljekari su rekli kako su spremni doći i uraditi ovaj jako komplikovan zahvat u našoj zemlji, ali je problem jer i naša zemlja ima isti član zakona, kao i Turska, koji ne dozvoljava takvu operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu. Većina zemalja ima sličan zakon da bi se spriječile zloupotrebe.

Dakle, Šemić je u izuzetno teškoj situaciji gdje se sve teže kreće, a dodatni stres može samo pogoršati njegovo stanje. On ima donora, ali ne može imati operaciju jer mu to zakon ne dozvoljava.

Ostalo je jako malo vremena za izmjene zakona kako bi se spasio njegov život.