Ostale dvije tačke
20

Zakoni o FUP-u i policijskim službenicima povučeni s dnevnog reda sjednice Parlamenta FBiH

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH neće biti razmatrani prijedlozi Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BIH i Zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BIH, potvrđeno je za Klix.ba.

Zastupnici koji su stigli na 10. vanrednu sjednicu ZD PFBiH tako će raspravljati po druge dvije tačke ove sjednice.

Radi se o Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BIH 2021.-2027. godina te Usaglašavanju Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Razlog za povlačenje prve dvije tačke nije otkriven, a zahtjev je predsjedavajućem Draganu Miokoviću poslao premijer FBiH Nermin Nikšić.

Podsjetimo, Prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BIH su predložene izmjene federalnog zakona o policijskim službenicima, tačnije, predviđeno je usklađivanje važećeg zakona s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Cilj je da policajci čiji radni odnos prestaje odlaskom u penziju mogu ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu s važećim propisima koji to pitanje uređuju.

Što se tiče Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BIH, Federalna vlada je kao predlagač navela da trenutno, zbog specifičnosti unapređenja policijskih službenika u više činove - što se vrši samo za upražnjena radna mjesta, kao i zbog specifične procedure u vezi s unapređenjem, dolazi do toga da iz Federalne uprave policije nijedan policijski službenik s činom glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora Federalne uprave policije ili za zamjenika jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za penziju.