SAD sankcioniše, BiH šuti
89

Zašto bh. pravosuđe šuti na teške optužbe Amerikanaca o kriminalu firmi vezanih za porodicu Dodik

S. H.
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Prošlo je sedam dana od uvođenja posljednjih i izuzetno opširnih sankcija pojedincima i kompanijama bliskih porodici Milorada Dodika. Iako su Amerikanci iznijeli detaljne i ozbiljne optužbe o koruptivnoj mreži više povezanih firmi koje kontroliše porodica Dodik, pravosuđe u BiH šuti.

Iako je Američko ministarstvo finansija objavilo detaljan pregled zbog čega sankcionišu dvije osobe i čak sedam firmi iz Bosne i Hercegovine, od pravosudnih organa iz BiH ni glasa o tome.

Tako Amerikanci navode da su tokom 2024. godine, 2Igor i Milorad Dodik iskoristili kontrolu koju imaju nad visokim dužnosnicima u vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) za manipulisanje izradom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group — subjektu koji je u pomenutoj mreži—mimo konkurentskog procesa".

O ovome se ni akteri iz ostalih stranaka nisu oglašavali, izuzev Dragana Čovića (HDZ), koji je istakao da nije bilo nikakvih pritisaka niti ucjena. No, postavlja se pitanje ko izbjegava odgovor. Ili Amerikanci nisu u pravu ili se Dodikovi partneri u vlasti plaše da o tome progovore?

Amerikanci dalje detaljno obrazlažu: "Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore sa Vladom RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s tim kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore. Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company EI PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), te Una World Network d.o.o. (Una). Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik. Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH dobro poznat po unosnim ugovorima sa vladom. Prointer i Sirius zajedno pružaju robe i usluge iz domena informacionih tehnologija (IT) organizacijama unutar vlasti na nivou RS i BiH, dok Kaldera primarno pruža usluge u sektoru inženjerstva".

Da li su ove rečenice iz američkog obrazloženja sankcija brojnim firmama i pojedincima u BiH dovoljne pravosuđu u našoj zemlji da reaguju i otvore istragu, ako do sada na tom pitanju nisu radili i nisu ništa znali? Kako to da Amerikanci, koji se opet jako interesuju za rad bh. pravosuđa imaju sve te informacije, a procesi u ovom i sličnim predmetima se jako sporo odvijaju ili čak nikako.

"Dodikova mreža često vrši prestruktuiranje korporativnog vlasništva kako bi sakrila upletenost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Primjerice, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom televizijom d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC sankcionisao ATV 5. januara 2022. godine u skladu s Izvršnom uredbom 14033, jer je bila u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili navodno djelovala za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024. godine K-2 je bio u procesu spajanja s ATV, u okviru kojeg bi K-2 apsorbirao i zadržao svu imovinu ATV, a ATV prestala postojati. Iako su Đorđe Đurić (Đurić) i Milenko Čičić (Čičić) na vlasničkim, odnosno upravljačkim pozicijama u ovoj mreži, Igor u konačnici usmjerava finansijske odluke za kompanije unutar mreže, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke potrebno je Igorovo odobrenje", istaknuto je između ostalog u obrazloženju posljednjih sankcija.

Ako je kontrola javnog novca, preusmjeravanje tendera jasno ciljanim kompanijama i kontrolisanje čitave mreže firmi dovoljno Amerikancima da uvedu sankcije, zašto to nije dovoljno bh. pravosuđu da aktere procesuira.