Komentari (176)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zašto moje Bošnje Hrvatima biraju 'građana' a sebi ne žele?
Nismo mi izabrali hrvatima, mi bi i Bošnjacima i hrvatima izabrali njega da to dopustaju... izabrali bi ga za sva 3 naroda...
Hambo, nije li upravo izbor Komšića primjer kako svi građani nisu ravnopravni. Građani Bošnjaci biraju građanima Hrvatima predstavnika?
Građanština i tekbir ne idu skupa
Nisu svi građani rekli da hoće državu, Srbi kao konstitutivni narod su bili protiv. Ne znam zašto se to stalno izostavlja iz ovakvih tekstova.
PA NACIONALISTIMA I NAŠIM SUSJEDIMA POJAM GRAĐANSKE BIH JE OTROV - TAKO GUBE SVE ŠTO SADA IMAJU - da barem hoćemo bojkotovati svu silnu robu iz srbije i hrvatske i samo tako sačuvati obraz a njima pokazati zube
Napravljen je bauk zato sto etnonacionalizam vlada vec 30g na osnovu etno podjela, pa su cak i ustav skrojili sebi po mjeri. Svaka demokratska drzava je gradjanska, medjutim etno mafiji to ne odgovara jer znaju da to znaci smanjenje nj moci, takodje smanjenje upliva susjeda u suverenitet BiH
BiH je već građanska. A Zornić Azra je Bošnjakinja kkja se
Sve i jedan Bosnjak i Musliman bi glasao za fer ne muslimana Hrvata ili Srbina a nazalost to Hrvati i Srbi nebi nikada uradili i zato od gradzanske nema nista
Ni u jednoj zemlji EU, pa ni u Skandinaviji, ne zivi samo jedan narod, vec u svakoj od ovih zemalja ima manje ili vise i stranaca i to od 10-20%. Medjutim, niko od ovih stranaca ne trazi posebna prava za svoju grupu, vec svi stanovnici jedne zemlje imaju drzavljanstvo jedne zemlje u kojoj zive. Ali, ovi principi i zakoni ne svidjaju se gospodi Covicu i Dodiku, koji su agenti susjednih zemalja i koji samo zahvaljujuci gomili lazi sjede vec 20 godina na vlasti.
BiH će biti građanska onog dana kada svi ljudi shvate da smo mi svi braća, a ne neki neprijatelji. Za Hrvate je već kasno, oni pripadaju nekoj drugoj zajednici, EU-katoličkoj, a mi ostali se trebamo približavati, makar radi opstanka. Mada, bojim se da je kasno, kako za Srbe tako i za Bošnjake. Možemo samo skupa napraviti društvo, a pošto smo retardirani, teško da od toga ima išta. Isto važi za prostor Srbije, BiH i CG.
Hm, Željko Konšić je oličenje “građanske” po mjeri većinskog naroda i dokaz da druga dva naroda trebaju zazirat od te ideje, sa pravom.Apsolutno razumijm ideju i želju za građanskim konceptom no pogrešan put ste izabrali.Put koji je tu ideju u startu zatrovo.Da je Komšić zasjeo u stolicu namjenjenu Bošnjačkom članu onda bi imala smisla ideja građanske.Poslali bi poruku , evo to je građanska kakvu mi zamišljamo.A izabrati dva Bošnjačka člana!!!!Jasan atak na Hrvate .
Na žalost Građanska Država za nas je postalo POJAM žao mi je ali je to istina
"BiH jedino može biti onakva kakva je u svojoj nutrini - država svih njenih građana, svih njenih konstitutivnih naroda, ali i svih manjina" Ovo i jest problem, ako je država svih njenih građana, sve ovo ostalo je suvišno. Međutim, tu se spominju konstitutivni narodi. E sad, ako nisam konstitutivan, šta sam? Sama konstitutivnost daje veća prava jednima u odnosu na druge. Tako da dok god ne bude pisalo samo država svih njenih građana, neće biti rješenja.
Zato što to odgovara feudalnim gospodarima
Samo da ovim botinama kažem, sa sve tri strane - jedino vama paše da ne bude građanska država, jer vas onda nema ni na mapi !! 95% stanovništva bi sutra pristalo na to, ali ne može od vaše bolesne demagogije ! Moja poruka vama - o sebi se zabavili !!
Koncept građanske države može se uspostaviti samo na konsenzusu sva tri naroda, dokle god imamo kantone u kojima jedna nacija prevladava i pricamo o građanskoj drzavi to nije moguće, također prijedlog nikada neće proći zbog Republike Srpske. To je prevelika promjena za državu kojoj je nametnut ustav, samo trebamo prihvatiti realnost.
S ovim člankom se okončava svaka diskusija oko Izbornog zakona! Dok svi građani ne mogu birati Jevreja ili Roma kao predsjednika sve se svodi na dogovor 2 ili 3 poglavice “legitimnih”.