VSTV na dnevnom redu
23

Zastupnici negoduju zbog nedolaska Milana Tegeltije na sjednicu Parlamenta BiH

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Državni parlamentarci žestoko su kritikovali nedolazak predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije na današnju sjednicu Zastupničkog doma PSBiH na kojoj se raspravlja o izvještajima VSTV-a BiH za 2017. i 2018. godinu.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić tražio je da se izvještaji VSTV-a BiH skinu s dnevnog reda zbog nedolaska Tegeltije na sjednicu.

On je rekao da Tegeltija ne poštuje Parlamentarnu skupštinu BiH i da nema nikakve svrhe da parlamentarci raspravljaju o VSTV-u kada na sjednici nije prisutan predsjednik te pravosudne institucije.

Mektić je pitao i kome VSTV uopće polaže račune navodeći da se stanje u bh. pravosuđu mora promijeniti. On je rekao da su se u pravosuđe uvukli kriminal i korupcija, kao i da se ove devijacije moraju "očistiti iz tužilaštava".

S njim se složio i zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović koji je također tražio da se ova tačka skine s dnevnog reda, dok se na sjednici ne pojavi Milan Tegeltija.

Mehmedović je rekao da pravosuđe pogađaju afere i da građani BiH generalno nemaju povjerenja u pravosudne institucije.

Zastupnica SDA Alma Čolo kazala je kako borba protiv kriminala treba biti prioritet bh. pravosuđu, navodeći podatke iz izvještaja VSTV-a koji pokazuju da bh. tužioci podižu malo optužnica na mjesečnom nivou, što govori o tome da se pravosuđe ne bavi dovoljno borbom protiv korupcije.

Sramotnim je ocijenila i činjenicu da su suspendovani glavni tužilac i zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Što se tiče postupanja pravosudnih institucija, ona je kazala da je za djelovanje sudova potrebno prethodno djelovanje tužilaštava.

Zastupnik DF-a Zlatan Begić je, isto kao Mektić i Mehmedović, ukazao na suludost razmatranja samog izvještaja ukoliko na sjednici Zastupničkog doma PSBiH nije prisutan predlagač, odnosno u ovom slučaju konkretno predsjednik VSTV-a.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić kazao je da je na sjednici prisutna članica VSTV-a Željka Radović koja je ovlaštena da prisustvuje sjednici i da zastupnici mogu predložiti zaključak o održavanju tematske sjednice o pravosuđu uz obavezno prisustvo Milana Tegeltije, a kako je to učinila zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić.