Izmjene sutra do 15 sati
67

Zastupnici uradili prvi korak da se spasi život Adnana Šemića: Vlada FBiH dobila vrlo kratak rok

I. Sa.
Nadležni su napokon uradili konkretan potez nakon apela za izmjenu zakona kako bi se pomoglo Mostarcu Adnanu Šemiću da se spasi njegov život.
Naime, danas je zasjedao Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji je dao rok Vladi FBiH sutra do 15 sati da dostavi izmjene Zakona o transplataciji tkiva u svrhe liječenja.

Svemu je prethodila inicijativa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Harisa Šabanovića.

"Zaključuje se da Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo zdravlja, da Predstavničkom domu Parlamenta FBiH hitno dostavi izmjene Zakona o transplataciji tkiva u svrhe liječenja u odredbama u kojima bi se omogućila transplatacija oboljelim osobama bez ograničenja u smislu rodbinskih veza pogodnih za doniranje, odnosno da donor može biti punoljetna, zdrava i osoba koja ima potpunu poslovnu sposobnost ili da zakon predvidi izuzetke koji bi bili u nadležnosti ministarstva uz poštivanje međunarodnog prava.

Izmjene Zakona o transplataciji organa i tkiva u svrhu liječenja potrebno je da Vlada dostavi u parlamentarnu procedure do 9. jula do 15 sati.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH će biti zakazana za 10. juli sa materijalima koje dostavi Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva", navodi se u saopćenju.

Ukoliko bi Vlada FBiH ovo sutra uradila, onda bi naredni korak trebao biti na Domu naroda i Predstavničkom domu koji bi u srijedu trebali prihvatiti ove izmjene.

Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda.

Situacija je bila takva da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, ali se javio čovjek iz Obrenovca u Srbiji koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Operacija je trebala biti obavljena u Turskoj, ali je problem jer zakon te zemlje ne dozvoljava takvu operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu. Većina zemalja ima sličan zakon da bi se spriječile zloupotrebe.

Ipak, turski ljekari su rekli kako su spremni doći i uraditi ovaj jako komplikovan zahvat u našoj zemlji, ali je problem jer i naša zemlja ima isti član zakona koji ovo ne dozvoljava.

Dakle, Šemić je u izuzetno teškoj situaciji gdje se sve teže kreće, a dodatni stres može samo pogoršati njegovo stanje. On ima donora, ali ne može imati operaciju jer mu to zakon ne dozvoljava.

Ostalo je jako malo vremena za izmjene zakona kako bi se spasio njegov život.