Javno zdravlje
55

Zavod će se danas ili sutra očitovati o spornoj flaširanoj vodi, da li ćemo dobiti ključne informacije?

B. R.
Zavod za javno zdravstvo FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će se danas ili sutra, 7. decembra, očitovati o sedam uzoraka flaširane vode u kojoj su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti.
Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor ovog zavoda Siniša Skočibušić, i to nakon velikog interesa i pritiska javnosti da se objave ključne informacije - u vodi kojih proizvođača su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti, da li su te flaširane vode zaista povučene sa tržišta i u kolikom su zdravstvenom riziku oni koji su konzumirali tu vodu.

Zavod je 17. novembra na samoinicijativnoj konferenciji za novinare objavio da su u sedam od 70 uzoraka flaširane vode pronađeni, između ostalih, ešerihija koli, pseudomonas i streptokok. Tada nisu dati odgovori na navedena pitanja, a Klix.ba je 18. i 28. novembra tražio odgovore na ova pitanja, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Međutim, odgovore i do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. U više navrata smo pisali o ovom slučaju, ali svaki put u Zavodu su ignorisali naše upite.

Prema našim saznanjima, uski krug zaposlenika ovog zavoda zna koje flaširane vode su zdravstveno neispravne. Riječ je o proizvodima, kako saznajemo, koji nisu toliko zastupljeni na tržištu i za kojima ne postoji velika potražnja. No, to ne umanjuje značaj ovog problema.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su prošle sedmice na naš upit koje su flaširane vode u pitanju odgovorili da "nije zakonito, profesionalno, etično, pa ni logično da preuzimamo odgovornost saopćavanjem informacija do kojih nismo došli djelovanjem naših inspektora u okviru jasno definisanih i zakonom propisanih procedura".

Sumnja se da monitoring nije odgovarajuće urađen te da su uzorci uzimani iz flaširanih voda koje se prodaju na području Istočnog Sarajeva i Brčko distrikta. S obzirom na to, trebalo bi biti obrazloženo i to da li su učinjeni propusti te kako je institucija FBiH mogla uzimati uzorke u dijelu zemlje u kojem nema ingerencije.

Osim toga, kako saznajemo, ova voda nije povučena sa tržišta kako to nadležni tvrde. Da bi neki proizvod bio povučen, to mora uraditi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u koordinaciji s nadležnom inspekcijom. Kako saznajemo, ni agencija, ni inspekcija nisu bile uključene u to. Kada je potrebno uraditi opoziv nekog proizvoda sa tržišta, onda to mora biti u skladu sa Zakonom o hrani Bosne i Hercegovine te javno objavljeno, ali to nije urađeno.

Na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane, na kojoj se objavljuju informacije o povučenim proizvodima, nije objavljeno da su povučene i flaširane vode.

Na to što Zavod za javno zdravstvo FBiH nije objavio ključne podatke nije reagovala niti jedna druga institucija, kao niti jedna politička stranka.