Bitno pitanje
49

Zbog čega je važno ko će biti posebni zamjenik glavnog tužitelja federalnog USKOK-a

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U decembru 2023. godine raspisan je konkurs za deset sudija i tužitelja u posebnom odjelu tzv. federalnom USKOK-u. Od tada do danas, izabrane su sudije i tužitelji, lokacija gdje će biti smješten odjel, ali odjel još uvijek nije formiran iako se insistira da bude do kraja godine.

Federalni premijer Nermin Nikšić u julu prošle godine najavio je prve korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužilaštva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala, nazivajući ga "federalnim USKOK-om". Riječ je, dakle, o posebnom odjelu Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

U decembru 2023. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine objavilo je konkurs za zapošljavanje čak deset sudija i deset tužitelja u Vrhovnom sudu FBiH i u Federalnom tužilaštvu FBiH.

Potom su iz VSTV-a za Klix.ba u junu ove godine potvrdili da da je konkursna procedura za izbor kadrova u "federalni USKOK" provedena te su rang liste kandidata zaključene.

"Za sudiju posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH sedam kandidata je ostvarilo minimalan uspjeh u konkursnoj proceduri kako bi mogli biti predloženi za navedenu poziciju. Za tužioca posebnog odjela Federalnog tužilaštva FBiH navedeni uspjeh je ostvarilo 18 kandidata dok su za posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva FBiH navedeni uspjeh ostvarila ukupno četiri kandidata", kazali su tada iz VSTV-a.

Na redu je potom bilo predlaganje i imenovanje kandidata koje treba provesti upravo VSTV.

Početkom ovog mjeseca, odnosno na redovnim sjednicama VSTV-a koje su održane četvrtog i petog septembra, na dnevnom redu bilo je predviđeno imenovanje tužitelja i sudija koji će se naći u posebnom odjelu međutim, imenovanje je prolongirano za neku od narednih sjednica.

Ono što je veoma važno naglasiti i što bi umnogome moglo ubrzati imenovanje onih koji će činiti federalni USKOK jeste utjecaj međunarodne zajednice, konkretno predstavnike Ambasade SAD-a koji insistiraju da odjel bude formiran najkasnije do kraja ove godine.

Osim bitnosti da odjel bude formiran do kraja godine, mnogo bitnija stavka je ko će sjesti na mjesto posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.

Bitno je sa aspekta što bi, u zavisnosti ko bude imenovan za posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja, ukoliko bi on bio blizak određenog političkoj opciji, to značilo da bi postojao ogroman politički utjecaj na rad federalnog USKOK-a i da bi - posljedično - određene istrage ostale neprovedene, a neki počinitelji krivičnih djela imali imunitet od krivičnog gonjenja i procesuiranja.

Federalna uprava policije radit će po nalogu federalnog USKOK-a i tu bi možda također moglo doći do mimoilaženja mišljenja ili eventualnih neslaganja.

U svakom slučaju, potrebno je sačekati do naredne sjednice VSTV-a koja bi trebala biti održana krajem ovog mjeseca i na kojoj bi se ovog puta trebali imenovati tužitelji i sudije u federalnom USKOK-u što je posljednji korak do formiranja posebnog odjela s obzirom da je izabrana lokacija na kojoj će odjel biti smješten, a bit će smješten u bivšoj zgradi Privredne banke u centru Sarajeva, u ulici Alipašina 6.