BiH
1.3k

Zbog povećanog obima poslova Predsjedništvo BiH zapošljava dodatne savjetnike

Piše: N. N.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH zatražilo je od Vijeća ministara BiH odobrenje za dodatno zapošljavanje sedam osoba, a na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara je odobrilo ovaj zahtjev.

Predsjedništvu Bosne i Hercegovine odobreno je dodatno zapošljavanje sedam izvršilaca za obavljanje poslova i zadataka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, i to: tri savjetnika članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tri saradnika u kabinetima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jedan namještenik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Za sedam zaposlenih potrebno 280.500 KM

Potrebna sredstva za dodatno zapošljavanje osigurat će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izmjenom strukture rashoda odobrenog budžeta. Iznos potrebnih sredstava za dodatno zapošljavanje sedam izvršilaca je 280.500,00 KM.

Predsjedništvo BiH je potrebu za novim uposlenicima objasnilo povećanim obimom poslova.

"Naime, u prethodnom periodu, usljed intenzivnih aktivnosti članova Predsjedništva u skladu s njihovom ustavnom funkcijom i nadležnošću, došlo je do znatnog povećanja obima rada, a sistematizovana radna mjesta u kabinetima članova Predsjedništva ne mogu biti popunjena, što uzrokuje znatne probleme u funkcionisanju. Trenutni broj zaposlenih ne omogućava nesmetano i efikasno obavljanje Ustavom definisanih nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu navedeno, potrebno je odobriti dodatno zapošljavanje sedam izvršilaca da bi se prevladao dio nastalih teškoća i stvorili uslovi za bolje funkcionisanje Predsjedništva BiH", navodi se u obrazloženju.

Trošimo više od Slovenije, Srbije, Crne Gore...

U Predsjedništvu BiH tokom 2014. bila je zaposlena ukupno 91 osoba, a iz Sekretarijata Predsjedništva BiH potvrđeno je za Klix.ba da trojica članova Predsjedništva u svojim kabinetima prije ovogo novog zapošljavanja imaju ukupno 27 osoba, od čega 11 savjetnika i tri stručna saradnika.

U Predsjedništvu BiH je tokom 2014. bila zaposlena ukupno 91 osoba, a ukupni budžet Predsjedništva BiH iznosi 7,75 miliona KM.

Za potrebe Predsjedništva BiH troši na godišnjem nivou više od Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Za zapošljavanje savjetnika, saradnika i drugog osoblja koje radi u kabinetima članova Predsjedništva BiH ne postoji obaveza raspisivanja javnog konkursa.