Ispred zgrade Vlade KS
144

Zdravstveni radnici u Sarajevu izašli na proteste: "Ostajemo ovdje dok se ne ispuni naš zahtjev"

S. Š.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo (KS) danas je izašao na proteste, a mirno okupljanje organizovano je ispred zgrade Vlade KS gdje su iznijeli svoje zahtjeve.

Kako je od ranije poznato, a kao glavni razlog organizovanja protesta i navedeno, radnici su nezadovoljno zbog nepostizanje dogovora s Vladom KS o povećanju plate.

Naime, Sindikat je Vladi KS dao rok da dostavi novi prijedlog i poveća ponudu. Prethodno je Vlada donijela odluku da se radnicima u zdravstvu ponudi satnica 3,25 KM, umjesto traženih 3,70 KM.

"Dobio sam informaciju da Vlada KS jutros u deset sati ima hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o visini satnice radnicima u zdravstvu KS. Kakav će biti njihov zaključak vidjet ćemo. Mi izlazimo na proteste onako kako smo ranije najavili od 11 do 12:30 sati i vjerovatno ćemo ostati do daljnjeg ispred zgrade Vlade dok se naš jedini zahtjev, a to je povećanje satnice na 3.70 KM, ne prihvati. Postavit ćemo šator ispred vlade i ostati do daljnjeg", kazao je jutros pred početak protesta Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk najavio je press konferenciju za sutra u 10 sati na kojoj će govoriti o zahtjevima radnika te iznijeti stav Vlade KS.