Recept za ostanak mladih
136

Zenica - grad u transformaciji: Od teške industrije do IT inovacija

E. M.
Ilustracija (Foto: A. L./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: A. L./Klix.ba)
Zenica, poznata po svojoj bogatoj industrijskoj i rudarskoj historiji, danas sve više postaje prepoznatljiva po novim prilikama koje se otvaraju u IT sektoru. Nedavni razvoj i interes za softversko inženjerstvo postavljaju temelje za digitalnu budućnost ovog grada.

Nedavno je na Univerzitetu u Zenici otvoren novi smjer softverskog inženjerstva, što je izazvalo ogroman interes među studentima.

Profesor na zeničkom univerzitetu Samir Lemeš je kazao da je interes za upis na studijski program softverskog inženjerstva na Univerzitetu u Zenici i dalje velik, uprkos činjenici da je to jedan od rijetkih studijskih programa za koje je obavezno polaganje prijemnog ispita i na kojem svi studenti plaćaju školarinu.

"Imajući u vidu trenutni poremećaj globalnog IT tržišta koji se odrazio i na BiH, ove godine je planiran upis manjeg broja studenata nego ranijih godina. Razlog za to je i nedostatak prostornih resursa u Zenici. Većina IT kompanija u BiH bavi se Outsourcingom, odnosnom 'iznajmljivanjem' radne snage za velike klijente iz inostranstva, pa se kriza u tom sektoru iz Amerike i EU odrazila i na naše firme. Zato je od ogromne važnosti otvaranje novih IT kompanija u BiH, koje će nuditi i vlastite proizvode", kazao je Lemeš te dodao:

"Naše društvo se obavezalo na digitalizaciju što je prilika za te firme. IT sektor je perspektivan jer su, za razliku od proizvodnih djelatnosti, potrebne minimalne investicije u opremu. Dovoljno je investirati u kadrove, jer infrastrukturu i potrebe tržišta već imamo. Tu bi trebalo da interveniše i država, umjesto da sve svoje kapacitete usmjerava na eksploataciju prirodnih resursa, izvoz balvana, nove rudnike i termoelektrane koji imaju ogroman negativan uticaj na okoliš."

ZEDA: Mladi u brojnim projektima imaju priliku otvoriti svoj biznis

Poslovna zona ZEDA postala je magnet za mlade poduzetnike i IT stručnjake. Sve više njih otvara svoje IT hubove i radi za strane kompanije, koristeći prednosti remote office-a. U ime Zeničke razvojne agencije (ZEDA) na temu IT-a razgovarali smo s Mirzom Sikirićem koji je ujedno i jedan od organizatora zeničkog IT događaja HammerIT.

"Interes mladih za IT sektor u Zenici je izuzetno visok, što se jasno vidi kroz naše redovne ZeForge hangouts sastanke i HammerIT konferenciju, koji okupljaju brojne mlade entuzijaste. Nedavno smo pokrenuli ZeForge CodeJam, gdje zajedno kreiramo open source digitalna rješenja koja imaju značajan uticaj na lokalnu zajednicu. Agencija ZEDA, sa svojom impresivnom infrastrukturom, predstavlja ključnog partnera u budućem razvoju IT sektora u Zenici. Vjerujemo da će naša zajednička nastojanja dovesti do osnivanja većeg broja IT firmi, što će u konačnici omogućiti uspostavljanje IT huba u Zenici, čime će grad krenuti u potpuno novom, tehnološki napredanom smjeru", pojasnio je Sikirić.

Prilika za novu budućnost i ostanak mladih

Kako se Zenica sve više okreće ka digitalnim tehnologijama, jasno je da grad ima potencijal da postane centar za IT sektor u regionu. Podrška lokalnih vlasti, univerziteta i poslovne zajednice igra ključnu ulogu u ovom procesu.

Zenica, nekada poznata po svojim dimnjacima i fabrikama, sada gradi svoju budućnost na temelju digitalnih tehnologija i inovacija, pružajući mladima priliku da ostanu i grade svoje karijere u svom rodnom gradu.

Amel Spahić je Zeničanin koji je svoju karijeru gradio i u svom gradu, ali i izvan njega. Ipak, ponovo se vraća u Zenicu.

Spahić više desetina godina radi na razvoju i implementaciji složenih sistemskih arhitektura za globalne klijente, vodi timove i sudjeluje u projektima na svjetskom nivou. Smatra da Zenica ima ogroman potencijal te da prelazak s industrijske baze na IT sektor treba biti nova energija i ekonomski prosperitet s obzirom da na tehnološki napredak i globalne promjene.

"Prednosti prelaska na IT sektor uključuju stvaranje visokokvalificiranih radnih mjesta, privlačenje mladih talenata te mogućnost rada na globalnim projektima iz udobnosti vlastitog doma. Budućnost IT-a u Zenici vidim u razvoju startup kulture, poboljšanju IT infrastrukture te saradnji s Univerzitetom kako bi se osigurala kontinuirana edukacija i razvoj novih kadrova", pojašnjava Spahić.

Može li Zenica postati novi regionalni IT centar?

Ponovio je i mišljenje da Zenica ima šansu da postane regionalni IT centar, jer su mladi Zeničani talentirani i motivirani, ali je istakao da im je potrebna podrška i prilika za razvoj. Smatra da s pravilnim investicijama i fokusom na obrazovanje, Zenica može privući IT kompanije i stvoriti povoljan ekosistem za tehnološki razvoj.

"Primjetna je smjena generacija gdje mladi ne žele raditi u tradicionalnim industrijskim preduzećima. Sa druge strane, IT sektor nudi kreativne, izazovne i dobro plaćene poslove, što je idealno za novu generaciju koja traži fleksibilnost i prilike za profesionalni rast. Budućnost Zenice leži u prihvaćanju novih tehnologija. IT sektor može biti pokretač promjena, omogućavajući Zenici da se prilagodi modernim trendovima i postane mjesto gdje se mladi stručnjaci žele razvijati i ostati. Ključ je u stvaranju partnerskih odnosa između vlade, obrazovnih institucija i privatnog sektora kako bi se stvorio poticajan ambijent za IT industriju.Kao stručnjak u IT sektoru s više od desetljeća iskustva, radim na razvoju i implementaciji složenih sistemskih arhitektura za globalne klijente, vodim timove i sudjelujem u ozbiljnim projektima na svjetskom nivou. Smatram da Zenica ima ogroman potencijal za razvoj IT industrije. Naš grad, poznat po svojoj industrijskoj bazi, može kroz prelazak na IT sektor doživjeti novu energiju i ekonomski prosperitet, s obzirom na globalne promjene i tehnološki napredak", kaže Spahić.

Prednosti prelaska na IT sektor uključuju stvaranje visokokvalificiranih radnih mjesta, privlačenje mladih talenata te mogućnost rada na globalnim projektima iz udobnosti vlastitog doma. Budućnost IT-a u Zenici vidi u razvoju startup kulture, poboljšanju IT infrastrukture te saradnji s Univerzitetom kako bi se osigurala kontinuirana edukacija i razvoj novih kadrova.

"Zenica ima šansu da postane regionalni IT centar, jer su naši mladi talentirani i motivirani, ali im je potrebna podrška i prilika za razvoj. S pravilnim investicijama i fokusom na obrazovanje, Zenica može privući IT kompanije i stvoriti povoljan ekosistem za tehnološki razvoj. Primjetna je smjena generacija gdje mladi ne žele raditi u tradicionalnim industrijskim preduzećima. Sa druge strane, IT sektor nudi kreativne, izazovne i dobro plaćene poslove, što je idealno za novu generaciju koja traži fleksibilnost i prilike za profesionalni rast", kazao je Spahić te dodao da je budućnost Zenice u prihvatanju novih tehnologija.

"Budućnost Zenice leži u prihvaćanju novih tehnologija. IT sektor može biti pokretač promjena, omogućavajući Zenici da se prilagodi modernim trendovima i postane mjesto gdje se mladi stručnjaci žele razvijati i ostati. Ključ je u stvaranju partnerskih odnosa između vlade, obrazovnih institucija i privatnog sektora kako bi se stvorio poticajan ambijent za IT industriju", zaključio je Spahić u razgovoru za Klix.ba.

Kako je očigledno da Zenica gradi svoj novi dio budućnosti na temelju digitalnih tehnologija i inovacija, potencijal mladih stručnjaka postaje ključni resurs za dalji razvoj grada. Uključivanje nadležnih u podršku ovom sektoru može dodatno ojačati infrastrukturu i stvoriti povoljne uslove za rast IT industrije, otvaranje radnih mjesta i sprječavanje odlaska mladih izvan Zenice i države.