Unapređenje oblasti
73

Zeničko-dobojski kanton bi uskoro trebao dobiti turističku zajednicu

E. M.
Visoko s najvećim brojem turista u vrhu turizma ZDK
Visoko s najvećim brojem turista u vrhu turizma ZDK
Zeničko-dobojski kanton će uskoro dobiti turističku zajednicu čime bi se bar donekle trebao urediti turistički sektor u ovom kantonu kojeg posjeti veliki broj turista iz cijelog svijeta.

Parkovi prirode, skijalište, prirodna bogatstva i brojne druge destinacije u Zeničko-dobojskom kantonu dobit će temelje za promociju i očuvanje, ali i plansku brigu kroz turističku zajednicu ZDK koja će uskoro biti osnovana.

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić je kazao da je ovim činom turizam konačno stekao osnovne preduvjete da postane ozbiljna privredna grana od koje će se moći razvijati ZDK kao kičma privrede BiH.

"Aktivnostima usmjerenim na osnivanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona pristupili smo na osnovu Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona. Do sada je izabran Nadzorni odbor, a u najkraćem mogućem vremenu biti će imenovan v. d. direktora Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona sa zadatkom da u najkraćem roku kreira tim ljudi koji će provoditi strateško opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona usmjereno na jačanje ove oblasti", kazao je Šibonjić.

Dodao je da će zadatak Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona biti prvenstveno da vrši sve aktivnosti u ime Ministarstva privrede i Vlade Zeničko-dobojskog kantona u cilju jačanja i promocije turizma.

"Jedan od najvažnijih zadataka Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona bit će promocija turističkih destinacija i potencijala kojima obiluje naš kanton, da ih predstavi prvenstveno domaćim, a onda i stranim turistima. Mi smo uvjereni da imamo ogroman potencijal za razvoj i jačanje turizma kao jedne od privrednih grana u našem kantonu i BiH. Radujemo se što nam je pripala prilika da budemo ti koji će osnovati Turističku zajednicu i da skupa sa programima koje imamo za razvoj turizma i unapređenja kvalitete turističke ponude nastavimo razvijati i jačati naš kanton i domovinu Bosnu i Hercegovinu", dodao je Šibonjić.

Zeničko-dobojski kanton jedan je od rijetkih kantona koji nema turističku zajednicu, a godišnje ostvare više desetina hiljada posjeta turista iz cijelog svijeta.