Razočaran u vlast u FBiH
808

Zlatko Miletić: Ko god misli, pa i iz DF-a, da je korona-zakon dobar da Bog da čekao u redu na 370 KM

Dž. L.
Zlatko Miletić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zlatko Miletić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Sada već bivši generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić ogorčen je zbog odgovora vlasti u FBiH na pandemijsku krizu. Kako kaže, mjere koje poduzimaju nadležni nisu pravovremene, racionalne, pragmatične i ne mogu odgovoriti potrebama građana.

Miletić je krajem februara ove godine podnio ostavku na poziciju generalnog sekretara u stranci, o čemu smo tada i pisali. Međutim Predsjedništvo stranke tada nije prihvatilo njegovu ostavku.

Razočaran zbog slabog odgovora vlasti na zdravstvenu, ekonomsku i druge krize izazvane pandemijom koronavirusa i zbog nemogućnosti da utječe na procese, Miletić je članstvo DF-a obavijestio da od sutra više neće biti generalni sekretar, čime se definitivno povlači.

U razgovoru za Klix.ba Miletić ističe kako je u nevjerici da se nadležni u FBiH još ništa nisu dogovorili kako bi pomogli građanima.

"Izvršna vlast kroz ove famozne krizne štabove jednostavno nema odgovore na rješavanje pandemije. Ignoriše bilo čije prijedloge o bilo čemu i u konačnici, u kontekstu zdravstvenog sistema, a pogotovo ekonomskog, će nas odvesti u propast", govori nam Miletić.

Miletić nam je kazao kako se nadao da će se neke stvari pokrenuti, što se nije desilo.

"Iz ove krize zaista moramo izaći na jedan stručan način. U BiH vladaju klijentelizam i korupcija, što se vidi i kroz ove malinare. Bilo je još takvih pokušaja na nekim drugim nivoima vlasti. Bilo je pokušaja da se nabave respiratori i na neke druge načine, a da ne govorim o kriminalu kada je riječ o testiranju. Ko i na koji način odlučuje ko će se testirati, kolika je cijena tih testova, kako se nabavljaju? Kako je moguće u jednom kantonu da je test 150 KM, u drugom 210 KM te u trećem 270 KM. Ako je taj test 40 KM, gdje je razlika tog novca, ko se tu ugradio? Ovo je katastrofa", ističe Miletić.

On nadalje ističe da krivi sve nivoe izvršne vlasti u FBiH. Kako dodaje, u RS-u barem funkcionišu neke mjere na ublažavanju pandemijske krize, dok u FBiH još nema dogovora.

"Ovi u FBiH insistiraju na korona-zakonu, na milostinji ili hediji. Ko god, uključujući i članove DF-a, misli da je taj zakon dobar, da Bog da on stajao u redu i čekao na 370 KM. U RS-u barem rade neke mjere na ublažavanju pandemije. Ne mogu vjerovati da ovi u Federaciji nijednu mjeru za 45 dana nisu donijeli. Ne mogu shvatiti da ljudima kojima su zabranili rad barem nisu u stanju isplatiti doprinose", kazao je Miletić.

Otvoreno pismo
Otvoreno pismo

U pismu koje je uputio članovima i članicama DF-a, Miletić je, između ostalog napisao: "Kroz ličnu analizu rada, posljednjih 45 dana od izbijanja pandemije, očigledno je da izvršna vlast kroz famozne krizne štabove svojom nekompetentnošću ne pronalazi adekvatan odgovor na ključna društvena pitanja prouzrokovana pandemijom. Ona ostaje zarobljena u partitokratskoj i nacionalnoj konfrontaciji, kao obrascima vladanja protkanim klijentelizmom, korupcijom pa i kriminalom nerijetko kroz vaninstitucionalno djelovanje. U nedostatku mogućnosti organizacionog djelovanja da utječem na navedene procese kao generalni sekretar Demokratske fronte, obavještavam vas da od 1. maja 2020. godine više neću obavljati tu dužnost".