Dizanje cijene ili?
379

ZNG neće podržati da u Vijeću ministara budu imenovani pravosnažno osuđene osobe

B. R.
Zlatko Miletić, jedan od osnivača Za nove generacije (Foto: T. S./Klix.ba)
Zlatko Miletić, jedan od osnivača Za nove generacije (Foto: T. S./Klix.ba)
Za nove generacije neće dati podršku da u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine budu imenovani oni koji su pravosnažno osuđeni za bilo koje krivično djelo.
Kako su saopćili iz ove stranke, nastavljaju učešće u zakonodavnoj vlasti na državnom nivou. No, napomenuli su na uslove za učešće u vlasti.

"Naši principi od kojih ne odustajemo su jasni. Euroatlantske integracije, poštivanje državnih institucija, borba protiv kriminala i korupcije, provođenje presuda ustavnoga suda, provođenje reforme poreske i akcizne politike sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize i osiguranja podrške poduzetništvu te reforma obrazovnoga sistema, povećana ulaganja u nauku i borba za bolji položaj mladih moraju biti teme u fokusu u svim pregovorima koji se vode na ovom nivou", obrazložili su.

Ponovili su i to da će, kako su istakli, dati šansu novom sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100 dana da dokaže privrženost ovim ciljevima. Međutim, uslov Za nove generacije je i taj da u Vijeću ministara ne mogu biti pravosnažno osuđene osobe.

"No, i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku izbora ministara i njihovih ministara, nositelja izvršne vlasti, bitno je imenovati osobe od znanja, političkog, legalnog i moralnog kredibiliteta koje mogu ispuniti ono što svi zajedno najavljujemo zadnjih sedmica građanima - izlazak iz višedecenijskog političkog haosa. Stav pokreta Za nove generacije je da nećemo podržati da u novom sazivu Vijeća ministara budu imenovane osobe pravosnažno presuđivane za bilo koje krivično djelo", naglasili su.

Novi saziv Vijeća ministara će dobiti podršku, kako su saopćili, samo pod uslovom da osobe koje su kandidati za obnašanje ovih funkcija, moraju biti etične osobe, osobe s integritetom i ne mogu biti osobe pravosnažno posuđene za bilo koje krivično djelo, optužene za krivična djela, niti osobe koje su pod istragom policijskih i tužilačkih organa za bilo koje krivično djelo.

Podsjećamo, SDP je za ministra odbrane predložio Zukana Heleza kojeg je Općinski sud u Bugojnu sredinom prošle godine pravosnažno osudio na pola godine zatvora uslovno zbog lažnog iskaza. S obzirom na ovu činjenicu i s obzirom na stav Za nove generacije, imenovanje novih ministara u Vijeću ministara bi moglo biti dodatno otežano.

Za nove generacije su jedna od stranaka Osmorke koja je nedavno sa SNSD-om i HDZ-om potpisala sporazum o formiranju državne vlasti. No, SBiH i NES, kao stranke Osmorke, jučer su odlučile da ne budu dio državne vlasti. Kao razlog za to su istakle to što SNSD ne želi povući sporni zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Da li Za nove generacije današnjim potezom dižu svoju političku cijenu, s obzirom da će njihov jedan glas u Parlamentu BiH sada biti još potrebniji ili ne pokazat će naredni period. Zanimljivo je da ova stranka nije uoči potpisivanja sporazuma navodila ove uslove koje sada naglašava.