Sud BiH
2

Zoranu Iliću 11 godina za ratne zločine kod Rogatice, Radenko Ilić oslobođen svih optužbi

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu Zoranu i Radenku Iliću kojima se na teret stavljao ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Zoran je tako osuđen na 11 godina, dok je Radenko oslobođen svih optužbi, potvrđeno je za Klix.ba.

Sudija Darko Samardžić izrekao je prvostepenu presudu Zoranu i Radenku protiv kojih se sudski postupak vodio od aprila 2022. godine.

Optužnicom su se Zoran Ilić i Radenko Ilić teretili da su u periodu od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine u općini Rogatica u okviru širokog i sistematičnog napada vojske Srpske Republike BiH, a potom vojske Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Rogatica postupali protivno pravilima međunarodnog prava.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Zoran i Radenko, kao pripadnici Rogatičke brigade, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, teretili su se da su učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući sa diskriminatornom namjerom, suprotno pravilima međunarodnog prava i to prisilnim nestankom osoba, civila Bošnjaka iz naselja Rudo, općina Rogatica", navedeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Obojica su bili optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dok je današnjom prvostepenom presudom Zoran osuđen na 11 godina, dok je Radenko oslobođen svih tački optužnice.

Konkretno, obojica su bili optuženi da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag.

Na ovu odluku moguća je žalba.

Tokom suđenja, Radenko je negirao sve optužbe iskazom da tog dana uopće nije bio na području Rogatice, već na Kosovu.

Optuženi Ilić je, kazao je, u maju 1992. mobilisan u Vojsku Republike Srpske (VRS) i bio je u Vojnoj policiji. Ispričao je kako su bili upućeni u selo Kosovo da obezbjeđuju mještane jer su sva sela do tog bila popaljena.

Kako je izjavio, 19. juna nije bio u Rudom, već na obezbjeđenju u Kosovu. Naveo je imena vojnih policajaca koji su bili s njim te da su neki od njih svjedočili o tome na jednoj od ranijih ročišta pred Sudom BiH.