Hrvatska zastupnica
603

Zovko o propalim amandmanima: Zeleni i lijevi nisu u stanju prepoznati realnost u BiH

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko komentirala je jučer usvojeni tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku BiH u 2019. i 2020. godini i neuvrštavanje amandmana o konstitutivnosti naroda u BiH.

Zovko je kazala da su neki, poput (Evropske pučke stranke EPP), prepoznali zahtjeve hrvatske delegacije i apsolutnom većinom glasali za amandman koji je uložen kako bi ovaj, kako kaže, izuzetno bitan element koji oslikava realnosti i osnove dejtonskog mirovnog sporazuma bio prepoznat.

"To isto nije postignuto u drugim krugovima, zbog velikog pritiska zelene i llijeve grupacije koja jednostavno nije u stanju prepoznati realnost same BiH. Hrvatska delegacija je glasala protiv ove rezolucije, jer smatramo da ne odražava realnost. Premda, rezolucija kao takva, ugradlia je najveći broj amandmana koje smo uložili, među kojima je i mostarski sporazum koji predstavlja princip legitimnog predstavljanja", kazala je Zovko.

Kako kaže Zovko, ova Rezolucija sadrži zahtjeve za promjenu izbornog zakona, uvažavajući sve presude Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova.

"Odražava potrebu inkluzivnosti, u ovom trenutku to se podrazumijeva kao konstitutivna prava tri naroda. Drago mi je da su se o BiH u EU počele čitati rezolucije s velikom pozornošću i nadam se da će se konačno razviti jedna malo veća debata među čitavim spektrom bh. društva. U međuvremenu, pozdravljam koliko cijenimo napore svih učesnika na terenu kako bi BiH konačno reformirala svoje izborno zakonodavstvo uz principe legitimnog predstavljanja, što je naglašeno u pismu državnog tajnika SAD-a Blinkena.