Odluka o petom delegatu
28

Žrijebanje u 12h: Sreća će odlučiti ide li PDP u Dom naroda BiH ili Dodiku ostaje kontrolni paket

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Žrijeb za petog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske bit će održan danas nakon što je Sud BiH odbio žalbu SNSD-a na odluku CIK BiH da prizna listić za izbor delegata, koji je ranije Narodna skupština RS-a, iz koje je delegat biran, poništila kao nevažeći i tako mandat dodijelila SNSD-u.

Žrijebanje će biti organizovano u 12h u prostorijama CIK-a, a obavit će ga službenici sekreterijata CIK-a, koje odredi CIK BiH.

Iz Narodne skupštine RS-a se bira pet delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Tri sigurna (Sredoje Nović, Radovan Kovačević, Nikola Špirić) dobio je SNSD i jednog sigurnog SDS (Želimir Nešković). Borba je bila oko četvrtog delegata za kojeg je lista SNSD-a dobila 12 glasova, a PDP-ova isto toliko. Međutim, jedan listić PDP-a je proglašen nevažećim.

Centralna izbora komisija je zatim proglasila listić važećim, ali ga je Sud BiH poništio. Zbog toga se PDP žalio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U martu ove godine je Ustavni sud Bosne i Hecegovine prihvatio apelaciju, koju je ova stranka podnijela u januaru 2023. godine protiv odluke Suda Bosne i Hercegovine da poništi odluku CIK-a. Zatim je CIK ponovo priznao sporni listić liste PDP-a za Dom naroda BiH, a u vezi izbora delegata u ovu zakonodavnu instituciju iz Narodne skupštine RS-a, što je Sud BiH potvrdio odbijanjem SNSD-ove žalbe na odluku CIK-a.

Taj jedan glas je važan jer PDP-ov kandidat Nenad Vuković sada ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. Sada će žrijeb odlučivati o izboru jednog od pet delegata, koji se biraju iz NSRS-a u Dom naroda BiH. No, bez obzira kako se okonča ovaj proces, SNSD vjerovatno neće biti moguće izbaciti iz Vijeća ministara BiH, uprkos suprotnim tvrdnjama iz opozicije.

Oni ističu da se otvara prostor za promjenu vlasti, ali SNSD i sa tri delegata može "srušiti kvorum", što bi u slučaju pokretanja smjene ministara izvjesno i uradili, pogotovo kada se uzme u obzir lakoća blokiranja rada državnih institucija među političarima iz RS-a.