Pravda i nepravda
86

Žrtve tzv. Herceg-Bosne nakon oslobađanja Marka Radića traže reakciju bh. pravosuđa

Piše: R. D.
Marko Radić
Marko Radić
Marko Maka Radić, u našoj zemlji osuđeni ratni zločinac, od 2. decembra prošle godine slobodan je čovjek odlukom pravosuđa Republike Hrvatske, ali i voljom dijela bh. zvaničnika. Radićeve i žrtve režima tzv. Herceg-Bosne sada traže reakciju bh. pravosuđa koja je potpuno izostala.

Nakon što je ta vijest došla do javnosti žrtve režima tzv. Herceg-Bosne ponovo su se zapitale da li ima pravde na ovim prostorima i da li je ona zaista stigla i one koji su osuđeni za najsurovije zločine.

Emir Hajdarović, jedan od najmlađih logoraša i žrtava tzv. Herceg-Bosne, kaže kako saznanje o puštanju ratnog zločinca Marka Radića nije iznenadila žrtve jer su to i očekivali.

"Iznenadila nas je šutnja Tužilaštva BiH i Suda BiH na derogiranje presude od pravosuđa u Republici Hrvatskoj. Također nas ne iznenađuju dvostruki standardi Hrvatske, gdje se njihova predsjednica u jednom slučaju poziva na presude Međunarodnog suda u Hagu, a u drugom slučaju te iste presude negira. Primjer toga je negiranje presude za UZP na osnovu kojeg je ovaj ratni zločinac i tvorac jednog od najgorih logora u BiH pušten na slobodu", kazao je Hajdarović.

On u ime Udruženja logoraša Mostar poziva Tužilaštvo i Sud BiH da presudu koju je izrekao Županijski sud u Zagrebu proglasi ništavnom te ratnog zločinca Maku Radića, prilikom stupanja na prostor BiH, uhapsi i pošalje na daljnje izdržavanje kazne, tj. provođenje presude sudskih instanci u BiH.

"Također tražimo da se sporazum o pravnoj saradnji sa RH stavi van snage, jer omogućava strukturama koje su osuđene za UZP da ga zloupotrebljavaju te time negiraju zločine i vrijeđaju žrtve", kazao je Hajdarović.

Tarik Tanović, bivši predsjednik Udruženja logoraša Mostara, naglašava kako smo nedavno bili svjedoci prijevremenog puštanja na slobodu osuđenog ratnog zločinca nakon odsluženja dijela presuđene kazne, a kako smo danas evo svjedoci da se pravomoćno osuđenim u Bosni i Hercegovini za zločine protiv čovječnosti, mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja, djelovanjem drugog suda, susjedne Republike Hrvatske, tačnije Županijskog suda u Zagrebu mijenja kazna.

"Pravda je definitivno otišla s ovih prostora prije gotovo 30 godina. Izgleda da je ubijenim, silovanim, maltretiranim i svima koji su trpjeli nedaće logora ostala istina i pravo, ali samo kao riječi. Vrijeme je da država Bosna i Hercegovina stane iza svojih odluka. Da zločinci pogledaju istini u oči i da pravo konačno progleda očima pravde", kazao je Tanović.

Podsjećamo, Županijski sud u Zagrebu prošle je godine preinačio presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru. Radić, prema određenim tačkama osuđen zbog udruženog zločinačkog poduhvata, u zatvoru je trebalo da ostane do 2027. godine.

Marku Radiću udovoljeno je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, taj transfer odobrio je ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. oktobra 2018. godine, a prethodno je Županijski sud u Zagrebu prihvatio Radićevu molbu te je donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH.