Ne želi da mu se pogoduje
245

Zukan Helez: Insistiram da Zoran Galić bude smijenjen, a ne razriješen dužnosti

F. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u izjavi za Klix.ba kazao da će insistirati da zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić bude smijenjen, a ne samo razriješen dužnosti.

"Mišljenja sam da Galić treba biti smijenjen, a ne razriješen na njegov zahtjev. On je trebao biti uhapšen i on je u bijegu. Logično je ako neko ne dolazi na posao neopravdano da će biti smijenjen", kazao je Helez.

On je kazao da kada se prvi put pojavila tačka dnevnog reda oko statusa Galića gdje je trebalo da se odobri penzionisanje na njegov zahtjev, da je bio protiv i da mu je tada bilo sve sumnjivo i ličilo da mu se time pogoduje.

"Sad se traži razrješenje da bi opet ostvario neka prava i pogodnosti. Pred zakonom moramo biti svi isti i moraju raditi sinhronizovano sudska i izvršna vlast kada je u pitanju zaštita države BiH i njenih interesa. Zbog toga insistiram na smjeni, a ne razrješenju Galića", poručio je Helez.

Podsjećamo,Zoran Galić je trenutno u bjekstvu i nalazi se u Hrvatskoj. Početkom jula je trebao biti uhapšen u akciji "Kings" zbog sumnje u zloupotrebu položaja i drugih krivičnih djela. Uprkos tome što ga potražuje Tužilaštvo BiH, on još nije smijenjen.

Vijeće ministara BiH nije na jutros održanoj telefonskoj sjednici imalo kvorum za rad i odlučivanje o zahtjevu za razrješenje zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića na lični zahtjev.