Fokus na vojne ciljeve
0

Zvaničnici SAD-a: Izrael precizirao mete svog napada u Iranu, ne znamo kad će napasti

M. G.
Izraelska vojska prikazuje iranske balističke rakete (Foto: Reuters)
Izraelska vojska prikazuje iranske balističke rakete (Foto: Reuters)
Američki zvaničnici vjeruju da je Izrael precizirao potencijalne ciljeve u svom odgovoru na iranski raketni napad. Prema njihovim procjenama, Izrael se fokusira na udare po vojnim i energetskim postrojenjima Irana, ali za sada nema naznaka da bi nuklearne lokacije mogle biti meta.

Zvaničnici također ističu da ne postoje obavještajni podaci koji bi sugerisali da će napad biti izveden u bliskoj budućnosti, te da nije jasno da li su izraelski lideri postigli dogovor o vremenu napada.

"Nema naznaka da će Izrael gađati nuklearna postrojenja. Američki zvaničnici su naglasili da nemaju informacije koje bi nagovijestile da će odgovor uslijediti danas i nije jasno da li su se izraelski zvaničnici još saglasili o datumu", navodi se u izvještaju, prenosi NBC.

U izvještaju se također navodi da su se američki ministar odbrane Lloyd Austin i izraelski ministar odbrane Yoav Galant čuli telefonom, razgovarajući o mogućim pravcima izraelskog odgovora. Međutim, prema izvorima, tokom tog razgovora Galant nije otkrio nikakve konkretne detalje o izraelskim planovima.

Galant je 9. oktobra izjavio da Izrael ne planira odstupiti od svoje namjere da odgovori na iranski napad, kao odmazdu za rakete ispaljene iz Irana. On je istakao da će izraelski odgovor biti izuzetno snažan, opisujući ga kao "smrtonosan i neočekivan", te da će Iran biti zatečen izraelskom reakcijom, nesposoban da na vrijeme uzvrati.