Govor na konferenciji
45

Zvizdić: Evropska unija nije kompletna bez BiH i zapadnog Balkana

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u Ljubuškom da Bosna i Hercegovina geografski i kulturološki pripada Evropi te da je unutrašnje dvorište EU.

On je na Međunarodnoj konferenciji "Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan na putu ka Europskoj uniji" u Ljubuškom, kazao kako EU nije kompletna bez BiH i zapadnog Balkana, kao što ni BiH i zapadni Balkan bez EU-a i članstva u NATO savezu ne mogu razmišljati o svojoj stabilnoj, sigurnoj i perspektivnoj budućnosti.

Prema njemu, evropske i NATO integracije su dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH.

To su teme, kako kaže, koje će svakodnevno biti prisutne u javnom prostoru i na njima mora biti fokus rada izvršne i zakonodavne vlasti, i to ne samo političara i parlamentaraca nego i akademske zajednice i civilnog društva i svih građana BiH.

Rekao je i da na političkoj sceni BiH postoje političke opcije koje su apsolutno opredijeljene za EU, ali da imaju i oni koji nude "imaginarne alternative".

"Naš je zadatak da građane BiH ubijedimo da EU i NATO savez nemaju alternativu", ustvrdio je Zvizdić.

Također navodi da je predizborno vrijeme zbog čega su evropski procesi malo zaustavljeni.

"Ja se nadam da ćemo se poslije 6. oktobra ponovno vratiti važnim životnim temama, bitnim temama, a to su zakoni koji će nam do kraja godine omogućiti otvaranje pregovora, čime ćemo BiH trajno postaviti na tračnice, ili je staviti u vlak koji ide prema Bruxellesu", istakao je.