BiH
10

Zvizdić, Novalić i Cvijanović razgovaraju o mehanizmu koordinacije

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i entitetskih predsjednika vlada Željke Cvijanović i Fadila Novalić.

Sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, kao i zamjenik šefa delegacije EU Renzo Daviddi.

Od ranije je poznato da je usvajanje funkcionalnog mehanizma koordinacije jedan od uslova da bi Evropska unija razmatrala bosanskohercegovačku aplikaciju za članstvo koju je predala 5. februara 2016. godine.

Sastanku također prisustvuju federalna ministrica finansija Jelka Milićević i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednici entitetskih vlada Željka Cvijanović i Fadil Novalić susrest će se danas i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoytom B. Yeem. Sastanku će prisustvovati američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH usvojilo je na sjednici 26. januara 2016. godine u tajnosti Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, što je izazvalo negodovanje političke strukture iz Republike Srpske.

Za razliku od Vlade Republike Srpske, Vlada FBiH je sredinom februara pristupila provedbi i realizaciji obaveza iz Odluke o sistemu koordinacije.