Pokušao pobjeći
17

Bivšeg lidera Armenaca u Nagorno-Karabahu uhapsile snage Azerbejdžana

F. H.
Foto: Apa.az
Foto: Apa.az
Bivšeg lidera Armenaca Nagorno-Karabaha Rubena Vardanyana uhapsile su azerbejdžanske snage dok je pokušavao pobjeći iz ratom razorene regije zajedno s desetinama hiljada civila.

U saopćenju podijeljenom državnim medijima u srijedu, azerbejdžanska granična služba rekla je da je uhapsila Rubena Vardanyana "kao rezultat opreza vojnog osoblja" dok je pokušavao prijeći međunarodno priznatu granicu s Armenijom. U međuvremenu je objavljena fotografija rusko-armenskog oligarha u pratnji oficira.

Vardanyan, milijarder, osnivač jedne od najvećih ruskih investicijskih banaka, Troika Dialog, stekao je armensko državljanstvo 2021. godine i najavio da će se preseliti u Nagorno-Karabah, odričući se ruskog državljanstva.

Iako je u početku poricao da ima političke ambicije, postao je državni ministar u oktobru sljedeće godine, položaj jednak onome premijera u nepriznatoj armenskoj upravi Karabaha.

Kao vođa, Vardanyan je postao provodnik za gnjev iz Bakua zbog kontinuiranog zastoja oko otcijepljene regije, a azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev rekao je da je "poslan iz Moskve s vrlo jasnim planom".

Finansijer visokog profila prethodno je upozorio da će, suočeni s izborom gubitka nezavisnosti ili svojih domova, karabaški Armenci morati shvatiti da je "treći način borba. Ne želimo rat, ali od ove tri opcije moramo napraviti izbor, čak i ako je opasno i možete izgubiti život."

Vardanyana je smijenio tadašnji predsjednik armenske vlade Karabaha Arayik Harutyunyan u februaru 2023. nakon samo četiri mjeseca na dužnosti. Njegovo uklanjanje bio je jedan od glavnih zahtjeva Azerejdžana nakon što je zatvorio jedinu cestu koja je povezivala otcijepljenu regiju s Armenijom, stvarajući ozbiljne nestašice hrane, goriva i drugih potrepština.

Azerbejdžan inzistira na tome da dopušta karabaškim Armencima koji više ne žele živjeti u regiji da odu nakon što su njihovi lideri prošle sedmice prihvatili sporazum o predaji uz posredovanje Moskve, pristajući razoružati i raspustiti svoju de facto državu nakon tri desetljeća autonomije.