Poruke iz V. Britanije
55

Blinken: U Rusiju su već stigle iranske rakete, ruski vojnici su obučeni da koriste Fath-360

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je poslao balističke rakete kratkog dometa Rusiji i Kremlju te će ih vjerovatno upotrijebiti za nekoliko sedmica u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar.

Govoreći tokom posjete Velikoj Britaniji, Antony Blinken je rekao da je razvoj događaja "prijetnja cijeloj Evropi" i pokazao kako iranski "destabilizujući utjecaj seže daleko izvan Bliskog istoka".

"Desetine ruskog vojnog osoblja obučeno je u Iranu da koristi sistem balističkih raketa bliskog dometa Fath-360, koji ima maksimalni domet od 75 milja. Rusija je sada primila pošiljke ovih balističkih projektila i vjerovatno će ih koristiti u roku od nekoliko sedmica u Ukrajini protiv Ukrajinaca. Rusija ima niz vlastitih balističkih projektila, ali snabdijevanje iranskim projektilima omogućava Rusiji da koristi više svog arsenala za ciljeve koji su dalje od linije fronta", rekao je on.

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy rekao je da je isporuka balističkih projektila iz Irana Rusiji "značajna eskalacija".

Međutim, na pitanje da li bi odobrio Ukrajini da koristi rakete dugog dometa Storm Shadow za gađanje ciljeva unutar Rusije, Lammy je rekao da neće komentarisati "operativna pitanja".

SAD će kasnije danas objaviti dalje sankcije Iranu, prema najavi Blinkena.

Međutim, šef kabineta ukrajinskog predsjednika rekao je da uvođenje sankcija Iranu zbog snabdijevanja Moskve balističkim projektilima nije dovoljno i da bi saveznici trebali dozvoliti Kijevu da izvrši udare duboko u Rusiju koristeći zapadno oružje.

"Također nam je potrebna dozvola za upotrebu zapadnog oružja protiv vojnih ciljeva na teritoriji Ruske Federacije, isporuke raketa većeg dometa i jačanje naše protuzračne odbrane", rekao je dužnosnik Andriy Yermak na Telegramu.