Ured za reviziju FBiH
78

Čavalić upozorio na dogovor NS i HDZ-a: Hoće li kćerka Čovićevog kuma kontrolisati institucije?

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Federalni zastupnik Admir Čavalić upozorio je na dogovor Trojke i HDZ-a o "plijenu" u okviru Ureda za reviziju Federacije BiH. Prema nezvaničnim informacijama kandidat za generalnog revizora je Mirza Kudić, a za njegovu zamjenicu Nina Džidić, inače kćerka kuma Dragana Čovića.

"Aristotel, John Stuart Mill, Max Weber i drugi su uvijek naglašavali značaj revizije u svrhu uvjeravanja građana da postoji neko ograničenje vladinih moći. Jednostavno postoji potreba da se ponudi neki institucionalni odgovor na upozorenje Lorda Actona da 'apsolutna moć apsolutno korumpira'. Brojne su knjige i radovi napisani upravo na temu povezanosti demokratije i (nezavisne) revizije.

Upravo zbog toga se u Zakonu o reviziji institucija u FBiH, u članu 3, stav 3. navodi:'Ured za reviziju je nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u svezi s bilo kojom političkom strankom." Cilj je ponuditi neki civilizovan odgovor na vječito pitanje - "ko kontroliše onog ko kontroliše?'", upozorio je Čavalić.

Dalje navodi da je prošle godine reagovao kada se upravo Ured za reviziju FBiH našao u okviru "stranačkog plijena".

"Naveo sam da je to nedopustivo i apelovao na političke stranke da odustanu od navedenog - ne zbog mene, već zbog građana FBiH, ekonomije, društva, inače očuvanja federalne demokratije. Ako već sve ide u paketu podjele pline, hajde barem da zaštitimo revizore. Ove sedmice su se napokon 'otkrile karte' u vezi 'stranačkog plijena' tj. Ureda za reviziju koji bi trebao biti nepolitičan. Iako je bilo prijavljeno 20-tak odličnih kandidata za koje kao kolega ekonomista mogu potvrditi da vladaju znanjem iz oblasti revizije, na kraju je svejedno instrukcija iz političkih stranaka bila presudna (u ovom slučaju NS/HDZ): Mirza Kudić, ispred NS i Nina Džidić, ispred HDZ (kćerka kuma gospodina Čovića)".

Čavalić kaže da su ovi kandidati (koji su također pokazali izuzetno znanje) dobili najveći broj bodova. Dodaje kako je tragično da je za ova imena znao par mjeseci unazad.

Sada je na predsjednici FBiH Lidiji Bradara (HDZ) da u parlament dostavi listu kandidata.

"Opet, kao i u slučaju izbora sudije, apelujem da nam se dostavi više kandidata - jer predsjednica FBiH nije prisustvovala intervjuima. Parlament bi tako imao mogućnost da zaštiti ured od političkih uticaja. Zašto sve navedeno? Da se vratim na Aristotela i druge velikane - kako da gradimo povjerenje u institucije, državu, demokratiju itd., ako namještamo bodove, ocjene i šta već u vezi Ureda za reviziju? Kako onda očekujemo da ta institucija radi svoj posao kako treba i da hrabro i neovisno revidira Vladu FBiH, ministarstva, stranačke direktore i druge moćnike? Šta obični građanin da očekuje kada se prijavljuje na neke druge konkurse?

Na kraju, da ovo sve ne bi ostalo na apelima, a razumijevajući značaj revizije za društvo, poslat ću i pismo gospođi Bradara, aktualizirati ovu na sjednici komisije za reviziju čiji sam član, te uputiti niz prijava nadležnim organima kako bi utvrdili da je bilo elemenata trgovine uticajem, pritisaka na članove komisije za izbor i slično."