Nije bio problematičan
26

Afganistanac za kojim policija traga zbog ubistva migranta nije bio u prihvatnom centru od 2023. godine

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i dalje traga za Amirom Tuatehom iz Afganistana koji je osumnjičen da je umiješan u ubistvo koje se dogodilo na Stupu drugog septembra,
Događaj u kojem je ubijen Y.N. iz Afganistana odigrao se drugog septembra u predvečernjim satima na području općina Ilidža i Novi Grad.

Za njegovo ubistvo osumnjičene su tri osobe; za dvije je određen pritvor i oni su 20-godišnji T.M., državljanin Afganistana i 19-godišnji A.M., također državljanin Afganistana. Za još jednom osobom raspisana je potraga, a riječ je o Amiru Tuataheu (2002.) iz Afganistana.

Riječ je o osobama koje su privremeno u Bosni i Hercegovine, a bile su korisnici prihvatnih centara. Upravo Tuatahe je bio u prihvatnom centru Lipa u Bihaću, što su iz Službe za poslove sa strancima potvrdili za Klix.ba.

"Prema evidencijama Službe za poslove sa strancima, Amir Tuatahe je bio korisnik privremeno prihvatnog centra Lipa u Bihaću, a koji je samovoljno napustio u maju 2023 godine. Tokom boravka predmetnog lica u PPC Lipa, on nije iskazivao problematično ponašanje odnosno, poštovao je kućni red i nije se dovodio u vezu sa činjenjem prekršajnih ili krivičnih dijela", istakli su.

Važno je naglasiti da su svi prihvatni centri u BiH - među kojima i Lipa - otvorenog tipa i korisnici ih po svojoj slobodnoj volji mogu napustiti u bilo kojem trenutku.  

S tim u vezi kazali su nam da, kada neki korisnik prihvatnih centara pokazuje agresivno ili problematično ponašanje, on je pod njihovim strogim nadzorom onda.

"Za sva lica za koja Služba za poslove sa strancima raspolaže operativnim saznanjima da se dovode u vezu sa ugrožavanjem javnog reda i mira odnosno sigurnosti BiH, razmjenjujemo informacije sa nadležnim policijskim agencijama i i njih stavljamo pod strogi nadzor u Imigracioni centar", naglasili su iz službe.

Inače, iz policije su ranije ove sedmice obavijestili sve građane da ukoliko imaju informacije o traženoj osobi, da jave na brojeve telefona 122, 033/ 206-666, 033/207-777 ili najbližoj policijskoj stanici.