Četvorica osumnjičenih
32

Detalji sa ročišta u akciji "Rapid": Gdje je u Sarajevu pronađeno preko 70 kg spida i šta kaže odbrana

S. Š.
Privođenje osumnjičenih u akciji "Rapid" (Foto: Klix.ba)
Privođenje osumnjičenih u akciji "Rapid" (Foto: Klix.ba)
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je održano ročište o određivanju pritvora četvorici osumnjičenih koji su jučer uhapšeni u okviru akcije "Rapid" koja se vezuje za krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".
U okviru akcije uhapšeni su Adnan Vuk, Maid Maslak, Omer Čolaković i Zijo Novalić i oni se sumnjiče da su kao organizovana grupa proizvodili i prodavali drogu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog o određivanju jednomjesečnog pritvora, a postupajuća tužitejica Aida Topalović saopćila je iz kojih razloga sve tužilaštvo traži pritvor ovoj četvorici.

Kako je kazala Topalović, osnovana sumnja za četvoricu uhapšenih temelji se na osnovu svih dokaza koji su do sada prikupljeni. Ključni dokaz je zaplijena preko 70 kilograma spida koji je pronađen u stanu u ulici Porodice Ribar 47 u Sarajevu. Također, pronađeno je i oduzeto 12 litara amfetaminskog ulja, jedan kilogram amfetamin crystal-ice, devet pvc pakovanja sa više stotina tableta (ectasy), vatreno oružje i municija, više telefonskih aparata i SIM kartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje opojne droge.

Tužiteljica je kazala i da se za ovaj predmet vezuje i sumnjiči i Armin Hasić koji se već nalazi u pritvoru zbog drugih krivičnih djela. Za njega postoji osnova sumnje da je od Vuka preuzeo više od tri kilograma droge.

Topalović je saopćila i kako je u kontejnerima u blizini stana u ulici Porodice Ribar pronađeno više predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, poput kanistera, različitih predmeta koji mogu poslužiti za pakovanje droge i slično.

Advokatica Adna Dobojlić koja zastupa Adnana Vuka i Maida Maslaka, kazala je kako se ne protivi istrazi koju tužilaštvo provodi, ali da ima određene primjedbe kod zakonitosti određenih dokaza.

Dobojlić je naglasila da ona shvata da u ovoj fazi istrage nije moguće sve dokaze dostaviti odbrani, ali smatra da je potrebno dostaviti one dokaze koji se u ovoj fazi stavljaju na teret osumnjičenima.

U vezi sa tim spomenula je presretnute komunikacije koje je navelo tužilaštvo; komunikacije između Vuka, Maslaka i Čolakovića, a koje tužilaštvo nije dostavilo kao dokaze.

Dobojlić smatra da razlozi zbog kojih se traži pritvor trebaju biti detaljnije opisani.

Advokatica koja zastupa Omera Čolaković, Dijana Hasić, kazala je kako tužilaštvo koristi formulaciju "organizovana grupa" ali da nije dostavilo niti jedan dokaz koji dokazuje da je njen branjenik dio te grupe i da je bio svjestan pripadnosti te grupe.

"Nema dokaza da je uzimao drogu od ostalih osumnjičenih te da je prepakivao i dalje distribuirao drogu", kazala je Hasić i zaključila kako smatra da je prijedlog o određivanju pritvora neobrazložen.

Damir Kočo, advokat koji u ovom slučaju zastupa Ziju Novalića, kazao je kako se većinom slaže sa izlaganjem Hasić. Kočo naglašava kako u prijedlogu o određivanju pritvora, nije naveden niti jedan konkretan dokaz kojim bi se Zijo Novalić povezao sa ostalim osumnjičenim. Dodao je, također, kako u pretresu stana Novalića nije pronađena droga niti bilo koji predmet koji bi se mogao dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

Kočo je kazao i to kako traži mjere zabrane za Novalića te da se na takvu odluku suda odbrana ne bi žalila.

Tužiteljica Topalović je dodala i to da su osumnjičeni dio organizovane grupe, ali da za sada nije identifikovan organizator grupe.

Sud će odluku o prijedlogu tužilaštva saopćiti u zakonskom roku.