Po nalogu Suda BiH
84

Nastavak akcije "Kodeks": SIPA pretresa računarske sisteme u VSTV-u zbog slučaja Ranka Debevca

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju sa aktivnostima u okviru akcije "Kodeks", a danas su na meti prostorije i dokumenti u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), potvrđno je za Klix.ba.

Akcija je realizuje po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine o čemu su se upravo i oglasili iz državnog tužilaštva.

"U okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, pripadnici SIPA-e vrše pretresanje servera CMS-a Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Istim ovim povodom je VSTV uputio i zvanično saopćenje.

"Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, vrše pretres Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CSM) vezano za predmete Suda Bosne i Hercegovine", kazali su iz VSTV-a i dodali da se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, želimo podsjetiti javnost da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uspostavilo CMS putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete, te se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud Bosne i Hercegovine.

Ranije su aktivnosti u okviru istog predmeta naziva "Kodeks" provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne aktivnosti kao i druge nezakonitosti.

Debevec sumnjiči za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprava, lažno predstavljanje, primanje dara i drugih oblika koristi te trgovinu uticajem.

Mehmedagić se sumnjiči za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave.

Ono što je do sada poznato jeste da su u okviru ovog predmeta prikupljeni dokazi koji govore o tome da su počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.