Podveležje
56

Neprekidna borba s vatrom: Požar kod Mostara prijetio da zahvati kuću, spriječena katastrofa

S. Š.
Požar u Podveležju prijetio da zahvati kuću (Foto: Facebook)
Požar u Podveležju prijetio da zahvati kuću (Foto: Facebook)
Zbog sušnog perioda i visokih temperatura širom Bosne i Hercegovine uslovi za izbijanje požara su izrazito povoljni, zbog čega su vatrogasne ekipe danonoćno u pripravnosti. Najizloženije područje za izbijanje požara je Hercegovina.

Trava i nisko rastinje na okolnim područjima Mostara su najčešće zahvaćeni vatrom, a nerijetko su i razlozi izbijanja požara ljudski faktor.

Jedan takav slučaj dogodio se prošle sedmice kada je zbog namjerno izazvanog požara u Vrapčićima uhapšena jedna osoba.

Ipak, s druge strane vremenske prilike većinom su razlog izbijanja požara, ali ne samo u BiH već i širom regiona i Evrope. No, kada govorimo konkretno o našoj državi i o Mostaru, takvi požari prethodnih dana izbijali su na lokaciji Humilišani, Fortica, Hodbina, Poligon, Sjeverni Logor, Salakovac i ostale.

Osim štete koju vatra za sobom ostavi na terenu, uvijek postoji mogućnost da se požar proširi i zahvati naseljena mjesta, kuće i objekte. Upravo takav scenarij jučer je spriječen zahvaljujući intervenciji vatrogasaca.

"Požar trave i niskog rastinja koji se proširio na pomoćni objekat prilikom čega je postojala velika opasnost širenja požara na kuću u Podveležju. Na svu sreću pravovremenom intervencijom spriječena je katastrofa", naveli su vatrogasci.

Meteorolozi ne najavljuju dugoročniju promjenu vremena koja bi sa sobom donijela pad temperature i rashlađenje te prekinulo sušni period. Do tada je i dalje na snazi upozorenje zbog mogućnosti na izbijanje požara.