Desetine kilograma droge
5

Obračun s narko-dilerima: Treća akcija pod nadzorom Tužilaštva KS u dva dana

N. V.
Foto: Tužilaštvo KS
Foto: Tužilaštvo KS
U prethodna dva dana su provedene tri policijske akcije pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, prilikom čega je uhapšeno ukupno 12 osoba zbog sumnje na prodaju narkotika, a zaplijenjeno je nekoliko desetina kilograma droge.
Po nalogu i pod nadzorom postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS, pripadnici MUP-a KS su uhapsili Harisa Babovića zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja. Prilikom pretresa kuće i stana osumnjičenog, pripadnici MUP-a pronašli su i oduzeli oko dva kilograma različite droge, tačnije, kokain, amfetamin, kanabis i ekstazi.

Pronađeno je i oko 13 hiljada maraka, vaga, aparat za vakumiranje, pištolj i municija.

Haris Babović se sumnjiči da je u proteklom periodu nabavaljao, pakirao i prodavao drogu na području Kantona Sarajevo. Nakon što ga je ispitala, postupajuća tužiteljica predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom. Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti da osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Akcija "Rapid"

Policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su 25. i 26. juna ove godine, u sklopu višemjesečne istrage kodnog naziva "Rapid" uhapsili četiri osobe. U sklopu navedenih aktivnosti, slobode su lišene osobe inicijala A. V, (1991) iz Sarajeva, M. M. (1996) iz Sarajeva, O. Č (1992) iz Konjica i Z. N. (1984) iz Istočnog Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičng djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Hapšenju je prethodio pretres više objekata i motornih vozila na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Konjica. Pronađeno je i privremeno oduzeto otprilike 74 kilograma opojne droge amfetamin/spid, 12 litara amfetaminskog ulja, jedan kilogram amfetamin crystal-ice, devet pvc pakovanja sa više stotina tableta (ectasy), vatreno oružje i municija, više telefonskih aparata i SIM kartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje opojne droge.

Zapljena u akciji
Zapljena u akciji "Rapid"

Uhapšene četiri osobe se sumnjiče da su na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-Dobojskog kantona i Hercegovačko Neretvanskog kantona, neovlašteno proizvodili i nabavljali opojnu drogu Amfetamin koju su u iznamljenom stanu proizvodili, pripremali i pakovali radi daljnjeg stavljanja u promet trećim licima, te su prilikom pretresanja pronađeni i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Akcija "Omerta"

Dana 26. juna 2024. godine, policijski službenici FUP-a su nakon višemjesečne istrage realizovali akciju "Omerta" u kojoj je uhapšeno sedam osoba zbog sumnje na prodaju narkotika.

Kako saznajemo, uhapšeni su braća Muris Hodžić (1992) i Dino Hodžić (1998), a sumnja se da je Muris i vođa ove gruše, Sulejman Halilović (1989), Eman Dević (2002), Merjem Mujanić (2003), Robert Gubić (1975) i Muamer Klanco (1983). Oni su predati u nadležnost Tužilaštva KS i bit će zadržani 24 sata, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o daljim mjerama prema osumnjičenima.

Privođenje u akciji
Privođenje u akciji "Omerta"

Izvršen je pretres na deset lokacija na području Vogošće, prilikom čega su pronađeni: određena količina materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, telefoni, sim kartice, te novac, putnička motorna vozila koja su korištena prilikom izvršenja krivičnog djela, kao i drugi predmeti, koji se mogu dovesti u vezi sa navedenim krivičnim djelom.

Navedene osobe se sumnjiče da su djelujući kao organizovana kriminalna grupa na području Kantona Sarajevo, duži vremenski period, nabavljali opojnu drogu na ilegalnom tržištu, te je dalje distribuirali s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.