Uhapšen u SCC-u 2023.
26

Odbijena optužnica protiv bivšeg uposlenika Tužilaštva BiH Mustafe Vrapca

S. Š.
Mustafa Vrabac (Foto: Detektor)
Mustafa Vrabac (Foto: Detektor)
Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom odbio je optužnicu protiv Mustafe Vrapca, nekadašnjeg uposlenika Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Kako je saopćeno na današnjem ročištu na kojem je izrečena presuda, radnje optuženog ne sadrže tačke krivičnih djela za koja je optužen, a ona djela koja bi mu se mogla staviti na teret nisu u nadležnosti Suda BiH.

Sud je, kao što je i Odbrana tvrdila, zaključio da nedostaje elemenat službenog položaja ili uticaja za krivična djela “krivotvorenje službene isprave” i "primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem", prenio je Detektor.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Vrabac se teretio za kazneno djelo "Krivotvorenje službene isprave" i kazneno djelo "Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem".

Optuženik se teretio da je u razdoblju od 7.2.2019. do 11.7.2022. godine, kao službena osoba u institucijama BiH, na mjestu rukovoditelja Odjela za opće poslove Tužilaštva BiH lažno se predstavljao.

Teretio se da je, svjesno i htijući te koristeći svoj službeni položaj na mjestu rukovoditelja Odjela za opće poslove Tužilaštva BiH, krivotvorio službenu ispravu tužilaštva, istu neovlašteno koristio predstavljajući se kao istražitelj tužilaštva, odnosno ovlaštena službena osoba pa je tako optuženi krajem 2022. godine i početkom 2023. godine, stupio u kontakt s njemu poznatom osobom te od iste zahtijevao i primio dar u vidu novca u iznosu od 20.000 KM, kako bi navodno posredovao kod službenih osoba Tužilaštva BiH te na taj način sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Inače, Vrabac je uhapšen u januaru 2023. godine u Sarajevo City Centru, a njega je uhapsila kriminalistička policija Kantona Sarajevo je sa policijskim službenicima za organizirani i teški kriminal MUP-a RS-a.