Jedna osoba uhapšena
0

Policija kod Lukavca zaplijenila 23 kilograma droge i pronašla laboratoriju za "kuhanje speeda"

A. K.
Foto: MUP TK
Foto: MUP TK
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK izveli su akciju u mjestu Dobošnica kod Lukavca, a tom prilikom su zaplijenili okvirno 23 kilograma droge, uhapsili jednu osobu te pronašli laboratoriju za takozvano "kuhanje speeda".

Pripadnici Sektora kriminalističke policije i istražitelji Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su jučer izvršili pretres kuće, pomoćnih objekata, prirodnih površina i vozila koje koristi B.H.(1999) iz Dobošnice kod Lukavca.

Foto: MUP TK
Foto: MUP TK

"Prilikom pretresanja, pronađena je i oduzeta veća količina različitih pakovanja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu u količini okvirno 23 kilograma, oko tri litra tekućine koja asocira na Amfetaminsko ulje koje se koristi kao prekursor u procesu proizvodnje 'speeda', digitalna vaga za precizno mjerenje, uređaj za vakumiranje pakovanja - vrećica, tri pištolja, municija, pet mobilnih telefona, određena količina novca različitih valuta i apoena i to: 7.380 KM, 1.020 Eura i 100 Chf, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenje krivičnog djela", kazali su iz kantonalne policije.

Foto: MUP TK
Foto: MUP TK

Preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da se radi o opojnoj drogi "Amfetamin speed" kao i o drugim sirovinama koje se koriste za proizvodnju droge.

"Po karakteru pronađenih i privremeno oduzetih predmeta, njihovom sadržaju i količini, kao i iz drugih dokaza, proizilaze indicije da se u predmetnom slučaju radi o laboratoriji za proizvodnju opojnih droga za takozvano 'kuhanje Amfetamin speeda'", naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Foto: MUP TK
Foto: MUP TK

Po nalogu dežurnog tužioca B.H., koji je od ranije kažnjavan za ista i slkična krivična, je uhapšen, te je priveden i zadržan u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a TK.

Nakon kriminalističke obrade, B.H. će zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materijam uz izvještaj biti predat Kantonalnom tužilaštvu na dalje nadležno postupanje.