Istraga trajala mjesecima
12

Policijska akcija u Gradačcu: Uhapšeno pet osoba zbog prisiljavanja djece na prosjačenje

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Kriminalistička policija provela je akciju na području Gradačca, u okviru koje je uhapšeno pet osoba zbog prisiljavanja djece, ali i odraslih osoba na prosjačenje, potvrđeno je za Klix.ba.

Po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli i nalogu Tužilaštva TK, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i Odjeljenja kriminalističke policije PU Gradačac, obavili su pretrese na više lokacija na području Gradačca.

"Nakon toga je slobode lišeno pet osoba osumnjičenih za krivično djelo trgovina ljudima, a vezano za prisilno prosjačenje i prisilan rad, uglavnom djece i maloljetnih osoba, ali i određenog broja punoljetnih osoba", kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Iz Uprave policije MUP-a TK su naveli da su zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela trgovina ljudima uhapšeni M.S. (1993.), V.G. (1994), M.A. (1977.), E.A. (2001.) i F.A. (1980.), svi nastanjeni na području Gradačca.

Nakon kriminalističke obrade istražitelji MUP-a TK će osumnjičene osobe, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predati u nadležnost Tužilaštva.

"Postupajući tužilac će donijeti naredbu o provođenju istrage i ispitati osumnjičene te će se poduzimati dalje mjere u odnosu na njih. Radi se o predmetu u kojem su se provjere i istražne radnje provodile više mjeseci", dodao je Arnautović.

Za smještaj na sigurne lokacije i brigu o oštećenim osobama su uključeni nadležni organi socijalnog staranja.