Slučaj iz Binježeva
64

Sarajevo: Uhapšeni inžinjer i rukovodilac gradilišta zbog eksplozije plina u kojoj je poginuo mladić

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sarajevska policija je uhapsila nadzornog inžinjera za gasne instalacije u firmi "Arting BH" i rukovodioca gradilišta u KJKP Sarajevogas zbog sumnje na nepravilno izvođenje građevinskih radova koji su doveli do smrtonosne eksplozije.

Naime, početkom ove godine je u Binježevu kod Sarajeva došlo do eksplozije na gasnim instalacijama, prilikom čega je smrtno stradao mladić, a povrijeđeni su njegovi roditelji.

Nekoliko mjeseci kasnije, došlo je do prvih hapšenja s ciljem otkrivanja odgovornih za ovu eksploziju.

"Po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a KS, slobode su lišili dvije osobe zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova", saopštili su iz kantonalnog tužilaštva.

Sumnjiče se da su postupali protivno propisima prilikom izvođenja radova pri izgradnji distributivnog gasovoda u naselju Miševići, tačnije, ispred porodične kuće u ulici Binježevo u kojoj je 15. januara ove godine došlo do požara i eksplozije kada je smrtno stradala jedna osoba, a druga zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

Oba osumnjičena nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, bit će predati u nadležnost Tužilaštva KS na dalje postupanje.