Slučaj iz 2021.
0

Širokobriježanin osuđen na godinu dana zatvora zbog paljenja trave, prouzročio ogromnu štetu

A. L.
Kantonalni sud u Širokom Brijegu osudio je Josipa Kolobarića na godinu dana zatvora zbog toga što je na lokalitetu Pripolje 14. augusta 2021. godine zapalio travu i prouzročio štetu na više parcela u iznosu od više od 33 hiljade KM.

Prethodno je u prvostepenoj presudi Kolobarić dobio šest mjeseci zatvora, ali je Kantonalni sud uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva na visinu kazne i povisio je za još šest mjeseci.

Kolobarić se optužnicom teretio da je dana 14. 8. 2021. godine, oko 11:30 sati, u mjestu Gornji Mamići, Kočerin, općina Široki Brijeg, lokalitet Pripolje, nakon što se privatnim vozilom dovezao do poduzeća Natura pharm d.o.o. Široki Brijeg, izazvao požar zapalivši travu na livadi u blizini navedenog poduzeća.

Kako navodi tužilaštvo, požar se uslijed djelovanja vjetra proširio kroz obližnje polje te prouzročio štetu na više nekretnina u vlasništvu više osoba, na kojima su se nalazila stabla vinove loze, stabljike duhana, sadnice smilja, stabla trešnje i ostale voćke.

Na taj način je napravio štetu na navedenim parcelama u ukupnom iznosu od 33.864 KM, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Široki Brijeg.