Naredba resornog ministra
1.3k

Sve osobe koje su podržale ubicu iz Gradačca i veličale gnusni zločin bit će ispitane i procesuirane

S. Š.
Ramo Isak, federalni ministar (Foto: D. S./Klix.ba)
Ramo Isak, federalni ministar (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon stravičnog višestrukog ubistva u Gradačcu koji je duboko potresao bh. javnost te nakon što je to sve objavljeno na društvenoj mreži Instagram, nadležni su odlučili poduzeti korake shodno tome.
Nermin Sulejmanović je danas u Gradačcu ubio najmanje tri osobe, a ranio je tri od čega je jedna u teškom stanju. Nakon što je okončao svoj krvavi pir, Sulejmanović je izvršio samoubistvo.

Prije samoubistva, Sulejmanović se javio uživo na društvenoj mreži Instagram i to u vrijeme dok je trajala intenzivna policijska potraga za njim. Njegov snimak uživo na Instagramu pratilo je više od četiri hiljade ljudi, u jednom trenutku, a od nekih je, koliko god to zvučalo monstruozno i stravično, dobio podršku.

Naime, tako su neki pratitelji pisali poruke podrške poput: "Bravo, kralju", "Svaka čast, krvi", "Nek si ih, a nek si ti živ" - bili su neki od komentara.

Iz tog razloga, kako je saopćio šef Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova Ervin Mušinović, resorni ministar će naložiti nadležnim organima poduzimanje adekvatnih koraka u procesuiranju osoba koji su na društvenim mrežama podržale ubicu i veličale njegove postupke.

"Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak zatražit će od Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da ispituje sve osobe koje su na društvenim mrežama, a nakon stravičnih ubistava u Gradačcu, podržavale ubicu i veličale zločin koji je počinio", potvrdio je Mušinović.

Također, od svih osoba koja su svojim porukama podržale ubicu, bit će zatraženo da podnesu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

"Ovo se posebno odnosi na komentare pojedinaca objavljene na dva video snimka, a koji su uklonjeni od strane inspektora Federalne uprave policije i MUP-a TK. Također, bit će zatraženo da se protiv svih lica, za koja se utvrdi da su počinila krivično djelo gnusnim porukama podrške ubici, podnesu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu", dodaje Mušinović.