U Goraždu
0

Trojica uhapšenih u policijskoj akciji "Drina" osuđeni na ukupno četiri godine zatvora

Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Općinski sud u Goraždu prihvatio je sporazume o priznanju krivnje kojim su Šemsudin Perla, Durović Adnan i Čeljo Rasim priznali krivnju za počinjeno krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanja u promet opojnih droga i izrekao im kazne zatvora u ukupnom trajanju od četiri godine.

Oni su prethodno lišeni slobode u akciji kodnog naziva "Drina" provedenoj od strane MUP-a BPK-a Goražde i FUP-a Sarajevo, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Goražde. Protiv tri lica koja su također lišena slobode u navedenoj akciji očekuje se podizanje optužnice u narednim danima, saopćeno je iz Tužilaštva BPK.

Trojica uhapšenih u policijskoj akciji "Drina" zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga sklopili su sporazume sa Tužilaštvom BPK-a što znači da su se odrekli prava na dalje suđenje kao i prava na žalbe na presude, koje im je na temelju sporazuma izrekao Općinski sud u Goraždu.

Postupajući sudija je optuženom Adnanu Duroviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od jednu godinu i šest mjeseci, optuženom Šemsudinu Perli također je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, a optuženom Rasimu Čelju pored kazne zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci izrečena je novčana kazna u iznosu od 1.200 KM zbog krivičnog djela Nedozvoljeno nabavljanje, držanje ili nošenje vatrenog oružja, dijelova za vatreno oružje i municije iz člana 73. stav 1. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije BPK-a Goražde, sve u vezi sa članom 54. KZ F BiH.

U odnosu na ostala četiri lica koja su uhapšena u akciji "Drina", postupak se nastavlja.

Podsjećamo, 21. februara 2023. godine u akciji "Drina" po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona pripadnici Federalne uprave policije slobode su lišili sedam osoba na područiju BPK-a i KS zbog krivičnog djela Neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga .