Uhapšeno 13 osoba
43

U luci blizu Barija razbijena grupa koja je švercala drogu i cigarete u čamcima, među njima i državljanka BiH

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U Bariju je italijanska policija provela akciju "Recover" usmjerenu na razbijanje šverca duhana i narkotika, a koja je rezultirala hapšenjem 13 osoba među kojima je i jedna žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine, pišu o tome italijanski mediji.

Droga i cigarete stigle su u luku Bisceglie zahvaljujući saučesništvu nekih lokalnih ribara koji su svojim čamcima pomogli u uvozu.

U akciji je uhapšeno 13 osoba, većina sa krivičnim dosijeima od ranije. Četiri su završile u zatvoru (Diego Lorusso, 35-godišnji stanovnik pokrajine Monza i Brianza, Pietro Vallisa 44 godine iz Biscegliea, Francesco Sgroni, 58 godina iz Biscegliea i Adamo Zingarelli iz Bisceglie), dok se devet njih nalazi u kućnom pritvoru.

Među njima su i dvije žene, Antonietta Catanzaro, 45 godina iz Biscegliea i Sanita Karahasanović, 32 godine porijeklom iz BiH. Svi oni se iz različitih razloga terete za prodaju, nuđenje na prodaju, distribuciju i promet opojnih supstanci i uvoz, transport i prodaju krijumčarenog stranog duhana.

Operacija "Recover"

Operacija pod nazivom "Recover" započeta u junu prije dvije godine omogućila je da se utvrdi trgovina drogom i krijumčarenim duhanom kojom upravljaju osumnjičeni. Količina duvana i droge zaplijenjena tokom uviđaja je velika piše Bari Corriere.

Hapšenja su izvršili karabinjeri pokrajinske komande Barletta-Andria-Trani uz pomoć specijalne jedinice karabinjera Puglia, šeste helikopterske jedinice karabinjera u Bariju i Jedinice za pse Modugno i u saradnji sa karabinjerskim društvom Desio.

"Beskrupulozna grupa čiji je jedini cilj bio da zaradi novac i iz tog razloga je svoj kriminalni kalibar i logistiku stavila na raspolaganje za trgovinu krijumčarenim cigaretama i drogom. Ljudi spremni na sve, čak i da se pretvaraju da su ribari, samo da bi zaradili što je više moguće", objasnio je pukovnik Massimiliano Galasso, pokrajinski komandant karabinjera Barleta-Andria-Trani, na konferenciji za novinare.

Osumnjičeni su "malim čamcima na koje su utovarivali riblje proizvode sakrili cigarete i drogu i na tajanstven način, samo njima poznat, ukazivali na vrstu nedozvoljene robe koja se prevozi", nastavio je poručnik.

Pukovnik je govorio i o prometu koji je ova kriminalna grupa ostvarila koji je samo na dnevnoj bazi bio veći od nekoliko hiljada eura. Akcija je provedena drugog jula.